Za povećanje plata u javnom sektoru MMF dao zeleno svetlo

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je Međunarodni monetarni fond dao zeleno svetlo za povećanje plata u javnom sektoru od 1. januara.

Mali je za RTS rekao da je na osnovu razgovora koje je misija MMF-a imala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u sredu Srbija dobila zeleno svetlo za povećanje plata u javnom sektoru od januara.

„Neće to biti procenat kao prošle godine, ali će sigurno biti povećanja plata u javnom sektoru“, kazao je Mali.

Prema njegovim recima, to je povećanje za sve one koji rade u javnom sektoru, ali i u privatnom, jer povećanje minimalne zarade diže povećanje svih zarada.

„U aprilu, maju, imaćemo prosek od 540 evra. Da podsetim 2012. ili 2013. bilo je 312 ako se ne varam. Za par meseci idemo i sa rastom plata“, rekao je Mali.

On je istakao i da će MMF danas potvrditi da je po stopi rasta Srbija do kraja 2020. prva u Evropi.

 

Za nekoliko dana biće poznat procenat povećanja plata

Misija MMF-a danas završava vituelnu posetu Srbiji, koja je počela 5. oktobra, a ministar finansija Siniša Mali rekao je da je jedan od zaključaka MMF-a da će pad srpske privrede u 2020. biti samo minus 1,5 odsto, kao i da je dato „zeleno svetlo“ za povećanje plata u javnom sektoru naredne godine.

U narednih nekoliko dana biće poznato za koliko procenata će plate biti povećane, dodao je Mali.

Takođe, izvesno je da će naša zemlja sa MMF produžiti aranžman kada postojeći istekne u januaru 2021., nakon čega će biti potpisan novi, rekao je Mali sumirajući onlajn sastanake te međunarodne finansijske institucije.

„Dobro je da imamo MMF na našoj strani, u smislu sprovođenja reformi, kontrole naših javnih finansija, saveta koje dobijamo od njih, ali i za investitore koji ulažu u našu zemlju i naše obveznice. Dobro je da znaju da MMF stoji iza naših reformi“, istakao je Mali.

Sa MMF, dodaje on, bilo je reči i o rebalansu budžeta za ovu godinu, te kaže da će država ići sa tim da još više novca uloži u kapitalne projekte do kraja godine, kako bi podstakla dalji rast BDP-a.

„Upravo zbog toga, prognoza MMF danas je da će stopa rasta Srbije biti minus 1,5 odsto. Dakle, broj jedan u Evropi, najbolja ekonomija, najveća stopa rasta ili najmanja stopa pada u Evropi je Srbija za 2020. To je, dakle, ta zlatna medalja koju smo dobili“, podvukao je Mali.

Ukazao je da su projekcije MMF za srpsku privrede tekle tako da je pre smo desetak dana bila na minus tri odsto, pre pet dana na minus 2,5 odsto.

„To dovoljno govori o poverenju koje oni imaju prema nama. Naravno, čestitam svim građanima Srbije na tome, jer ovo jeste posledica velikih reformi koje smo imali u prethodnih nekoliko godina“, rekao je ministar.

Ističe da MMF za sledeću godinu predviđa Srbiji rast od pet odsto, dok su naše prognoze šest procenata.

„To će biti ogroman rast, jedan od većih u Evropi“, navodi Mali.

Za građane Srbije, objašnjava, ta stopa rasta daje mogućnost da se povećavaju i plate u javnom sektoru, penzije, minimalac.

Od sledeće godine biće i povećanja penzija za 5,9 odsto, kao i minimalna zarada za 6,6 odsto, kaže Mali.

„Smanjili smo i opterećenje na zarade za 0,6 odsto. To nijedna zemlja u Evropi neće uraditi. Zato očekujemo da će do aprila ili maja naredne godine prosečna plata u Srbiji već dostići nivo od 540 evra“.

Podseća da je pre samo šest ili sedam godina bila 329 evra i ističe da je ispunjeno dato obećanje da će prosečna plata do kraja ove godine premašiti 500 evra.

Kako kaže, javne finansije su nam potpuno stabilne, budžet je pod kontrolom, a poslednja tema koja je bila sa MMF je budžet za 2021. godinu.

„Imamo kontrolisani deficit, imamo projekciju javnog duga u odnosu na BDP ispod 60 odsto. U potpunosti se držimo parametara koji nam daju mogućnost da nam budžet bude uravnotežen i razvojni“, naveo je Mali i dodao da ćemo do sada imati najviše ulaganja u kapitalne investicije.

„Gradimo autoputeve, rekonstruišemo pruge… Takođe, u okviru plana Srbija 2025. počinjemo radove na kanalizacionoj i vodovonoj mreži. I sve će to predvideti budžetu za sledeću godinu koji ćemo predstaviti skupštini“.

Mali očekuje da ćemo ovu godinu završiti sa većom stopom rasta nego što predviđa MMF i da ćemo biti bliže nuli nego padu od 1,5 odsto.

To će biti ogroman uspeh imajući u vidu sa kakvim problemima se suočio ceo svet, pa i Srbija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *