Vulkan u Indoneziji i dalje ključa

U Indoneziji i dalje ključa vulkan Anak Krakatau,  izdato je upozorenje stanovnicima okolnog područja da bi moglo da dođe do novog cunamija.

Cunami, koji je u subotu pogodio obale Sundski prolaz odneo je do sada 373 života.

Portpartol Nacionalne agencije za prirodne katastrofe Sutopo Purvo Nugoro izjavio je na današnjoj konferenciji za štampu da postoji opasnost od novog cunamija zbog neprestane erupcije vulkana-

“Preporuka je Agencije za meteorologiju, klimatologiju i geofiziku da se ljudi klone plaža neko vreme”, rekao je portparol.

U Indoneziji je od udara smrtonosnog cunamija u subotu uveče, prema najnovijim podacima, poginulo je 373 osobe, dok je 1.459 povređeno, saopštili su danas zvaničnici.

Rojters javlja da je skoro 12.000 stanovnika obalnog područja prisilno evakuisano, a da je trajanje upozorenja na porast nivoa mora produzeno do srede.

Na terenu su lekari koji pokušavaju da saniraju povrede preživelih.

Cunami je pogodio plaže oko Sundskog prolaza, između Jave i Sumatre, nakon što je pokrenuto podvodno klizište izazvano erupcijom vulkana, prenela je agencija AP.

Indonežanska agencija za meteorologiju i geofiziku saopštila je u subotu da cunami nije pokrenut nikakvim zemljotresom, već najverovatnije podmorskim klizištima koja su se pojavila zbog aktivnosti vulkana Anak Krakatau.

Taj vulkan, smešten u Sundskom prolazu, “naslednik” je vulkana Krakatau, raznetog u katastrofalnoj erupciji 1883. godine, koja je odnela oko 120.000 života.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *