Vučić: Srbija će reagovati mirno, racionalno i odgovorno na mere Prištine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost  da će Srbija će reagovati mirno, racionalno i odgovorno na mere Prištine.

Predsednik je precizirao da Srbija neće povući nikakve kontramere, jer, kao pouzdan partner, “ne želi da krši ni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanjum niti CEFTA sporazum”.

“Ni na koji način nećemo uzvraćati sličnim merama. Nećemo zaustavljati ni kamione ni putničke automobile, zaustavljati promet… Pokazaćeno razliku normalnog on nenormalnog ponašanja. Njihova odluka je neočekivana, neracionalna, rekao bih i suluda, i ne možemo ubuduće očekivati racionalno ponašanje iz Prištine”, rekao je u obraćanju javnosti posel sednice Saveta, predsednik Vučić.

“Govoriti o ovome u 21. veku, posebno u regionu u kojem lečite druge rane, a garant za sve to jeste slobodan protok ljudi, roba, kapitala i usluga, i da na sve to donesete ovakvu odluku nije civilizacijski čin. Iznenadio nas je”, rekao je Vučić u obraćanju naciji.

Vučić je najavio da će se danas sastati sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije koji, kako je rekao, hoće da organizuju proteste i blokade

Zahvalio se Federiki Mogerini na pozivu Prištini da odmah ukine tu odluku.

Istakao je da su iz EU korektno reagovali, Mogerinijeva, kao i šef delegacije EU Sem Fabrici na sastanku bez obizra na razlike i što su zemlje Kvinte priznale nezavisnost Kosova.

“Svi su razumeli, i Nemci i Francuzi i Italijani su bili jasni da su protiv takve odluke. Ne mislim da Amerikanci podržavaju takvu odluku, ali drugačiji su nam tu nekako odnosi. Evropa je reagovala snažnije, jasnije nego što je to učinila prvi put. Da su ovako snažno i jasno reagovali pre deset dana, kada su prvi put bez ikakvog razloga, a tada nije bilo Interpola, uvodili nekakve takse protiv-pravno, onda bi i ponašanje Prištine bilo drugačije”, rekao je Vučić.

Po onome što rade, kako kaže, vidi da je Priština čvrsta u nameri da nastavi, a što ga, dodaje, navodi na dva zaključka – da će ići do kraja bez obzira na to što će ceo svet biti protiv njih, osim možda nekih koji će javno reći jedno, a skriveno činiti drugo, sto ne bi u potpunosti isključio i drugo – da se više ne može govoriti o nečijim racionalnim potezima.

Naglasio je da mediji zemalja koje su priznale Kosovo insistiraju na tome da je Priština povećala takse zbog toga što nije primljena u Interpol, a što pripisuje kampanji Srbije, ali, ukazao je, Srbija takvom kampanjom nije prekršila nijedan sporazum.

Sa sednice Saveta pristuni su otišlii sa svojim zadacima. Premijerke Ane Brnabić je da obavesti vlade u svetu i EU o situaciji i stavu Srbije.

Vlada će se pozabaviti i merama kojimaće se pomoći ugroženom narodu na KiM, a sa Privrednom komorom Srbije će se videti kako da se pomogne oštećenim privrednicima, među kojima su i strane kompanije Koka kola ili nemački Henkel.

Vučić je izjavio večeras da Priština ima četiri cilja koje želi da ostvari dizanjem taksi na robu na 100 odsto.

Prvi je da izvrši do sada najveći pritisak, koji bi vodio bezuslovnoj “kapitulaciji” Beograda i punom priznanju nezavisnosti.

Vučić je rekao da je drugi cilj te apsolutne zabrane trgovine da u tišini provede najsnažnije i najbrže etničko čišćenje i proterivanje Srba sa KiM i južno i severno od Ibra.

Kao treću stvar zbog koje je Priština preduzela najnovije mere Vučić vidi pritisak na međunarodne organizacije i institucije da im učine neke ustupke po pitanju vizne liberalizacije i da pokažu da su u stanju da izazovu eskalaciju i destabilizaciju.

“Četvrto, plašili smo se da kažemo da je i to mogući cilj, a to je dolazak do sukoba i potpune destabilizacije regiona zarad nečijih tuđih interesa ili nekih svojih interesa, jer mirnim putem i dijalogom svoje intere ne mogu da ispune u meri i na način na koji su želeli”, naglasio je predsednik Vučić.

Visoka predstavnica EU Ferderika Mogerini izjavila je večeras da vlada Kosova hitno mora da ukine odluke o taksi na robu iz Srbije i BiH, a o situaciji su obavešteni i ambasarori najmoćnijih svetskih zemalja u Srbiji.

Predsednik Vučić je razgovarao sa ambasadorima SAD, Nemačke, Francuske, Velike Britanije i Italije, kao i sa šefom delegacije EU Semom Fabricijem, a tome je prethodio sastanak sa ambasadorima Rusije i Kine.

Ambasadori su se odazvali na poziv predsednika Aleksandra Vučića na razgovore posle povećanja taksi za srpske proizvode na KiM.

Vučić je na sastanku u Beogradu sa ambasadorima upozorio na moguće posledice “neodgovornog poteza” Prištine o povećanju taksi na 100 odsto na srpsku robu.

Ambasadori su izrazili zabrinutost zbog moguće destabilizacije, kao i za budućnost dijaloga, apelujući na Vučića i Vladu Srbije da racionalno i mirno pristupe rešavanju najnovije krize, navodi se u saopštenju predsedništva Srbije.

Vučić je rekao da Srbija nije prekršila nijedan sporazum ili dogovor, suprotno Prištini, koja nije ispunila ni odredbe Briselskog sporazuma.

Vlada Kosova usvojila je odluku o povećanju takse za uvoz robe iz Srbije sa 10 na 100 odsto. Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj je, najavljujući povećanje taksi, naveo da Priština mora braniti svoje vitalne interese, pošto Srbija “nastavlja svoju agresivnu kampanju na međunarodnoj pozornici” i da podriva proces normalizacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *