Vučić: Izbori će biti u skladu sa zakonom održani

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  saopštio je da će izbori biti održani u skladu sa zakonom i da nasiljem i pretnjama niko ne može da spreči izbore.

Vučić je, povodom izjave Dragana Đilasa da se, u slučaju raspisivanja izbora može očekivati nasilje na ulicama, rekao da odgovoran čovek nikada ne bi smeo tako nešto ni da izgovori.

“Izbori će biti u skladu sa zakonom održani. Vi koji mislite nasiljem da ih sprečite, gadno se varate, kao i oni koji misle da to mogu pretnjama da učine“, poručio je on.

Vučić je pozvao opoziciju da odustane od nasilja kao svog modus operandi, dodajući da to čini ne zato što se njih neko plaši, te podsetio da je pokazao koliko se ne plaši kada su opkolili predsedništvo, kada je govorio sve što misli na oštriji način nego danas.

“Čovek, kada je ugrožen, a ne bezbedan, pokazuje hrabrost”, istakao je on.

Vučić  je rekao i da nije bilo nikakvog napada na bivšeg poverenika Rodoljuba Šabića ali da ga veoma brine reakcija jednog dela političke javnosti koja je za to odmah optužila predstavnike vlasti, iako nije imala nikakve informacije niti dokaze za to.

Brine me taj neodgovoran pristup ljudi koji bi želeli Srbiju da uvedu u nemirne vode i destabilizuju je. Slično je bilo i sa navodnim nestankom novinara pre nekog vremena… Tako da vas strah uhvati od toga ko sve misli da može da vodi zemlju. Iako je čak čovek (Šabić) odmah na početku rekao da nema nikakve politike”, rekao je Vučić novinarima u Golupcu.

Predsednik smatra i da nije naročit problem to što su Boško Obradović i još nekoliko poslanika opozicije “dočekali” premijerku i ministre na stepeništu parlamenta, koliko je strašno ono se dešavalo ispred Predsedništva i upad na RTS.

“Ono što je bilo juče ne mislim da je naročit problem. Ono što su planirali da rade je strašno, da blokiraju nekog da izađe iz stana, ono što su radili meni ispred Predsedništva, upad na RTS. To su stvari koje ne smete da radite”, rekao je Vučić

Dodaje da je to slika nemoći i političkih frustracija, jer ne znaju kako da se dopadnu ljudima, pa onda žele nešto da urade na silu.

“To vreme je prošlo. Mislim da su čuli jasne i nedvosmislene odgovore i od Johanesa Hana i od drugih evropskih zvaničnika”, istakao je on.

Na pitanje novinara kako komentariše pokušaj Boška Obradovića da premijerku i ministre spreči da uđu u parlament, koje je novinar nazvao nasilje, Vučić je rekao da to nije na takav način doživeo.

Vučić smatra i da je neophodno manje polarizacije u medijima, kao i da u izveštavanju medija treba da bude i malo “sivog”, a ne samo “crno- belog”.

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara da li je razgovarao sa evropskim komesarom Johanesom Hanom o stanju u medijima u Srbiji, kazao da je ponajviše razgovarao o Kosovu i Metohiji i vladavini prava, ali i o demokratiji i svemu drugom.

“Čini mi se da se dobro razumemo. Neću da kažem da smo saglasni po svim pitanjima. Što se stanja u medijima tiče mislim da moramo mnogo toga da radimo, mnogo da promenimo. Imamo značajnu polarizaciju u delu medija. Saglasni su svi oko toga. Potrebno je malo sivog, a ne samo crno-belog. Mislim da u Srbiji ne postoji čovek koji tako ne misli”, objasnio je on.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *