Vučić :Država nema nameru da prodaje Elektroprivredu Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da država nema nameru da prodaje Elektroprivredu Srbije (EPS), već želi da kupuje elektroprivrede iz okruženja i da širi i jača svoju kompaniju.

Vučić je primetio da je to i političko pitanje, pa, iako imamo novac, neki u okruženju ne žele nama da prodaju svoje elektroprivrede.

On je tako odgovorio na pitanje nopvinara o navodima Dragana Ðilasa da vlast želi da proda EPS i nastavio:

„Vidite šta radi podsvest. . . Nekada je dobro i to analizirati“, rekao je i dodao da njegovi politički protivnici znaju da EPS mnogo vredi, pa računaju da bi mogli 500 miliona evra „za sebe da zgrnu“…

„Mi ne samo da ne mislimo da prodajemo EPS, nego mislimo da kupujemo elektroprivrede u okruženju“, kaže i podseća da je EPS već kupio 11 odsto crnogorske elektromreže.

„Spremni smo da kupujemo elektroprivrede, hoćemo da širimo i jačamo EPS, da bude najveća kompanija na Balkanu, a ne da ga prodajemo“, podvukao je predsednik.

Vučić je napomenuo da je isti slučaj i sa Telekomom Srbija, koji država takođe nema nameru da prodaje, naročito ne većinski paket akcija.

EPS ostaje naš u celini, Telekom Srbija svakako više od 51 odsto, dodao je.

Odbacio je i primedbe da imamo najniži rast, te preneo podatke da čak i na tromesečnom nivou, zemlje iz okruženja, BiH i Albanija, imaju značajno niži rast.

„Ničim drugim se ne bave, već neistinama“, primetio je Vučić i dodao da se, uprkos stalnim neistinama, prosečna plata od 340 evra nikako ne može predstaviti kao da je viša od 463 ili od 500 evra, kolika će biti prosečna plata u novembru.

Ekonomija je dobra, država to sve uspeva uprkos značajnom smanjenju prozivdonje „Fijata“, koji je bio osnova rasta, što, kaže, znači da imamo sve značajniju privredu, sve više fabrika, za razliku od perioda u kojem su fabrike zatvarane.

„Ne vidim da imamo ozbiljnih problema“, podvukao je predsednik.

Preneo je i prognoze MMF-a i Svetske banke, koje kažu da u naredne tri godine kumulativno porasti za 12,5 odsto BDP Srbije, što znači 4,1 odsto na godišnjem nivou.

Iza Srbije će ostati Albanija i BiH, a sve ostale, poput Rumunije, Bugarske, Mađarske i Hrvatskem, koje su članice EU, imaće kumulativno jednocifreni rast.

„Sbrija će biti najbolja“, rekao je i dodao da se očekuje inflacija od 3 odsto.

Naveo je i da će prema projekcijama SB, 2020. godine Srbija će biti prva po rastu u regionu.

Ono što je, kaže, za ljude najvažnije, jer se tiče njihovog džepa i zarada – MMF predviđa da će BDP „per capita“ u 2023. godini iznositi skoro 10.400 dolara po glavi stanovnika, za razliku od 7.207 dolara u 2017, što je povećanje od 44 odsto.

Ponovio je da očekuje da Srbija za godinu dana po platama bude zemlja broj jedan na Zapadnom Balkanu, što, podvlači, nikad nije bio slučaj.

„To govori kolikom brzinom Srbija ide napred i zato sam zahvalan Angeli Merkel što to zna i što razume ekonomiju i šta smo sve upeli da napravimo u prethodnom periodu“, rekao je Vučić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *