Vučić danas u poseti KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se naciji i rekao da danas ide na Kosovo i Metohiju i da prvo ide da obiđe Gazivode.

U Zubinom Potoku, predsednik će obići Centar za ekologiju i razvoj sporta i Centar Crvenog krsta AP KiM.Predviđeno je da predsednik Vučić potom obiđe gazdinstvo porodice Kovačević u selu Ibarsko Postenje i Poljoprivrednu školu Priština sa privremenim sedištem u Lešku.U Sportskoj hali „Leposavić“ u Leposaviću, predsednik će se obratiti na zatvaranju Biznis foruma. A u večernjim satima, Vučić će se sastati sa političkim predstavnicima Srba sa KiM, saopštila je Pres služba Predsednika.

„Obratiću se našem narodu, imaću buran i ispunjen dan, verovatno do ponoći možda i duže, ali želim da ljudi čuju istinu, možda im se sve i ne svidi, ali moje je da se borim. Imam i ličnu obavezu jer sam na  KiM dobio najveću podršku, za mene je glasalo 80 odsto Srba“, rekao je Vučić. Kako je naveo, pokušaće da se u „nemogućoj situaciji“ izbori. „I boriću se jer osećam ogromnu odgovornost“, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je da je Srbija opredeljena za mir, stabilnost i saradnju, te da što se Albanaca tiče, nada se, kaže, da ćemo u godinama koje dolaze moći da uspostavimo i prijateljstvo sa Albancima.

„Nadam se. Sve drugo bilo bi katastrofalno za oba naroda“, rekao je Vučić u obraćanju javnosti, uoči odlaska na Kosovo i Metohiju.

Na pitanje šta ako Albanci pošalju policiju tokom njegove posete brani Gazovode, Vučić kaže da se nada da se to neće dogoditi. „Mi smo sve uradili u skladu sa protokolom o posetama. Nisam ja nikakav ovan na brvnu. Ja mislim i uveren sam da sve mora da protekne na sasvim normalan način“, rekao je Vučić.

Siguran je da nije ni u albanskom interesu da pokušaju da ponove ono što su učinili ranije sa Markom Ðurićem. „Sve što mogu da vam kažem to je da se to neće desiti. Niti sam spreman, niti je moguće da dozvolim da bilo ko pokuša da na takav način ponizi Srbiju“, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će Beograd nastaviti dijalog sa Prištinom da bi sačuvao mir, ali ne u vreme kada je to najavljeno iz Brisela, za dve sedmice, jer će tada, kako je najavio, biti u Kini.

„Suština je da pronalazimo dobra rešenja za budućnost“, rekao je Vučić u obraćanju javnosti, nakon povratka iz Brisela, gde je duže od dva sata razgovarao sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, ali ne i sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Odluku da ne razgovara sa Tačijem objasnio je teškim pritiscima na Srbe na KiM, na njihove političke predstavnike i zvaničnike Srbije koji se bore sa srpske nacionalne interese u međunarodnoj areni.

Precizirao je da su predstavnici vlasti u Prištini u poslednja 71 sata vodili tešku i neprimerenu, do sada neviđenim pritiscima na predstavnike Srpske liste i na zvaničnike Srbije da se Fatmir Ljimaj izglasa sa šefa pregovaračkog tima u kosovskom parlamentu.

„Mi smatramo da je to demokratsko prava da poslanici Srpske liste ne podrže Ljimaja“, rekao je Vučić i dodao da je dovoljno da podseti da je reč o čoveku koji je optužen za najteže zločine nad našim narodom.

Ima, istakao je, Ljimajev dosije sa sve izjavama svedoka o tim zločinima.

Vučić je rekao da su pritisci bili toliko veliki da je i sam bio zapanjen da tako nešto može da dođe do tolikih granica. „Pedeset poziva sam imao iz Evrope i sveta i svima sam rekao nemojte da ukidate demokratiju i pravo na drugačije mišljenje“, rekao je.

Međutim, dodao je, kada neko treba da bude označen kao kriv, uvek su to, kaže Srbi.

Pa i sada su Srbi optuženi da destabilizuju Kosovo. „Srbi su krivi jer imaju svoj mozak i svoje mišljenje. To je za njih destabilizacija, što je sumanoto“, rekao je predsednik.

Pozvao je vlast u Prištini da objasni sprečavanje Marka Ðurića ponovo da pređe administrativni prelaz. Držali su ga kaže 25 min na Brnjaku, a kada se Ðurić okrenuo, pozvali su ga da se vrati.

Pošto su odbili da o svemu tome dostave informacijuu u pisanoj formi, Vučić kaže da su tražili snimke sa kontrolnih kamera na kojima je sve zapisano. „Svi, cela Evropa zna da mi govorimo istinu“, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je sve ovo ispričao da bi građani znali u kakvoj atmosferi je otišao u Brisel. Pokušao je, kaže, da reaguje i da ih prizove pameti i racionalnom ponašanju jer nama je potreban mir, a trvenja i sukobi, ali je, kaže posle toga dobio zabranu posete Gazivodama.

Govoreći o prirodi Albanaca, Vučić kaže da oni znaju da prete, ali samo kada to rade za svoje unutrašnje potrebe, a kada su u Evropi, kada dođu u Brisel, kažu da je sve u redu i da nema problema da Vučić dođe na KiM.

„Eto, to je bio razlog zbog kojeg nisam hteo da razgovaram sa Tačijem, ali nećemo prekinuti dijalog“, rekao je Vučić citirajući Isaka Rabina koji je rekao da se ne mora razgovarati sa prijateljima, ali da se mora i treba razgovarati sa neprijateljima.

„Moja namera od početka nije da huškam Srbe na sukobe, ne da trgujem njihovom krvlju i njihovom budućnošću, već da se ponašam odgovorno i da se borim za rešenje problema u sukobu sa Albancima“, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da to što je lider opozicionog pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti pominjao njegovu 16-godišnju kćerku Milicu, samo govori o Kurtijevom nevaspitanju.

Kćerku srpskog predsednika je pomenuo lider opozicionog pokreta Samoopredeljenje Kurti, koji je istakao da su Vučić i Hašim Tači postali „toliko bliski prijatelji da preostaje još samo da Tačijev sin zaprosi Vučićevu kćerku“.

„Iz meni nepoznatog razloga, valjda zbog njihovih unutrašnjih potreba želeo je da pomene moju 16-godišnju kćerku Milicu“. Kako je rekao Vučić, „svaki domaćin i otac bi mu ili zviznuo šamarčinu ili nešto drugo“. „Ali, ja to ne mogu da uradim, jer sam predsednik Srbije. Ja to ne mogu ni da kažem. To samo govori o njegovom (Kurtijevom) nevaspitanju i niočemu više“, rekao je Vučić .

On je dodao da ne provodi dovoljno vremena sa svojom kćerkom i izrazio želju da po tom pitanju bude malo bolji u narednom periodu.

U šali je dodao da sebi po tom pitanju liči na oca iz filma „Mi nismo anđeli 2“ ili Roberta De Nira iz filma „Fokerovi“.

Vučić je istakao da to što mu je Kurti pominjao kćerku nikome ne bi prijalo, kao i što njemu ne prija što pojedini govore gluposti da je njegov sin Danilo Vučić menadžer fubalerima, a da je njegov brat vlasnik 100 kafana, iako nije vlasnik nijedne kafane.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *