Vlada Srbije imenovala novog v.d. direktora Železnica Srbije

Gorana Adžića imenovala je Vlada Srbije za vršioca dužnosti direktora Železnica Srbije Gorana Adžića, koji je do sada radio u Infrastrukturi železnice Srbije.

Već dve godine otvoren je konkurs za “pravog” direktora.

Pre mesec i po dana ostavku je podneo generalni direktor Miroslav Stojčić, jedini od četiri direktora železničkih preduzeća koji je izabran na javnom konkursu, podsećaju “Večernje novosti”.

Stojičić je tada naveo da je podneo ostavku na tu funkciju jer je imao opstrukcije u radu i bio onemogućen da raspolaže imovinom tog preduzeća, ali i ukazao da je njegov mandat završen, zaključno sa 17. januarom ove godine.

Upravljanje kompanijom bilo mu je otežano, jer Vlada Srbije nije usvojila novi status preduzeća, a imovina i račun su blokirali izvršitelji zbog tužbi radnika.

Na istoj sednici, na kojoj je imenovan Adžić, Vlada Srbije razrešila je dužmosti Stojčića i još dva izvršna direktora iz Odbora direktora te kompanije, Nenada Kecmana i Rajka Kovića.

Adžić je za Večernje novosti povodom imenovanja kazao da se ne bi prihvatio te pozicije da ne veruje da će problemi preduzeća biti rešeni.

“U međuvremenu je usvojen novi satut preduzeća. Ima novina. Jedna od njih je da će skupština preduzeća brojati pet, umesto 15 članova”, rekao je on i dodao da je Vlada Srbije ranije imenovala i izvršne direktore.

Ranije jedinstvena srpska železnica je podeljena na četiri preduzeća – Infrastruktura železnice Srbije, Srbijavoz, Srbijakargo i Železnice Srbije.

Večernje novosti podsećaju da su posle raspodele nadležnosti među železničkim preduzećima, Železnicama Srbije pripali dugovi i imovina. Račun im je trenutno blokiran od oko 762,7 miliona dinara i to zbog 8.000 sudskih sporova povodom smenskog rada, toplog obroka i regresa.

Rešenje je trebalo da bude prodaja imovine, a potom bi se sklopili sporazumi o reprogramu duga, ali su preduzeće preduhitrili izvršitelji, koji su stavili zabranu raspolaganja i oni prodaju imovinu, navode “Novosti”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *