Večeras počinje 48. FEST

U Centru „Sava“ u Beogradu večeras počinje 48. FEST projekcijom filma „Otac“ Srdana Golubovića ,a do 8. marta pod sloganom „Skupljači emocija“ publika će imati prilike da vidi 100 filmova u sedam programskih celina.

Planirano je 300 projekcija u devet bioskopskih sala,kako su najavili organizatori.

Manifestacija se održava u znaku velikog umetnika Bekima Fehmijua, koji je preminuo pre deset godina, a njegov sin Uliks, takođe glumac, na svečanom otvaranju u Centru „Sava“ Beogradskog pobednika predaće velikoj glumici Miri Banjac.

Proslavljeni grčki reditelj Kosta Gavras laureat je Beogradskog pobednika za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Priznanje će mu biti uručeno 7. marta u Kombak dvorani pred projekciju njegovog novog filma „Ponašajte se kao odrasli“.

Isto priznanje pripašće i velikoj američkoj glumačkoj zvezdi Džonu Malkoviču, koji zatvara FEST 8. marta muzičko-scenskim performansom „Muzički kritičar“.

Jugosav Pantelić, umetnički direktor Festa, kaže za Tanjug da će u takmičarskom programu biti prikazano 20 filmova iz 17 zemalja.

„Posebna nam je čast da su među gostima FEST-a autori koji stvarali filmove koji su u programu festivala. Od Koste Gavrasa do Džona Malkoviča, Dejvida Tjulisa… pa sve do Ogasta Dila koji tumači ulogu u novom filmu Terensa Malika „A Hidden life“. Verujem da će upravo remek-delo Terensa Malika obeležiti ovo izdanje festivala“, kazao je Pantelić.

Dodao je da je u žiriju Takmičarskog programa festivala jedan od najtraženijih nemačkih glumaca Klemens Šik.

Kako kaže, skoro da nema filma u Takmičarksom programu koji ne podrazumeva dolazak dela autorske i glumačke ekipe filma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *