Uprkos krizi Srbija ostala ekonomski stabilna

Sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom razgovarao je potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali  o ekonomskoj situaciji u Srbiji i Evropi, budžetu za 2023. godinu, kao i o saradnji na zajedničkim projektima, i istakao da je Srbija ostala ekonomski stabilna uprkos krizi koja traje već nekoliko godina.

Mali je kazao i da će budžet za narednu godinu biti razvojan, uravnotežen i socijalno orijentisan, sa elementima predostrožnosti za krizna reagovanja.

Kako je rekao, nastavlja se sa investicijama u infrastrukturu i sa kapitalnim projektima, koji dalje podstiču rast BDP-a, saopštilo je ministarstvo.

On je dodao da Srbija ostaje posvećena strukturnim reformama, što je važan deo novog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), kao i da je u tom smislu najvažnija reforma energetskog sektora.

On je dodao i da su sa MMF dogovorena nova fiskalna pravila, koja su deo izmena Zakona o budžetskom sistemu, a koji će se u decembru naći pred poslanicima.

Žiofre je podsetio da je EU izdvojila 165 miliona evra za Srbiju kako bi prevazišla energetsku krizu, a ministar Mali je na tome zahvalio i istakao da je taj novac u budžetu za narednu godinu. To je, kako je Žiofre rekao, deo paketa energetske podrške za Zapadni Balkan.

On je zahvalio Ministarstvu finansija na saradnji na zajedničkim projektima, i posebno istakao projekat izgradnje interkonektora sa Bugarskom, koji će biti završen krajem 2023. godine.

Mali je rekao da je taj projekat posebno važan zbog diverzifikacije izvora i pravaca snabdevanja prirodnim gasom i zahvalio EU na podršci.

Sagovornici su se saglasili da će i u narednom periodu predano raditi na zajedničkim projektima, koji su suštinski važni za bolji kvalitet života.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *