Ugovori za dva zajma za klimatske promene i železnički sektor potpisani

Premijerka Ana Brnabić rekla je da su Ugovori o zajmu, koje su  predstavnici Vlade Srbije potpisali sa predstavnicima Francuske agencije za razvoj i Svetske banke, vredni oko 235 miliona evra.

U prisustvu premijerke Ane Brnabić, ugovore su potpisali ministar finansija Siniša Mali sa ambasadorom Francuske u Srbiji Žan-Lujem Falkonijem, regionalnom direktorkom za Evroaziju Francuske agencije za razvoj (AFD) Sesil Kupri i regionalnom direktorkom Svetske banke za Zapadni Balkan Lindom Van Gelder.

Pre potpisivanja ugovora, premijerka Brnabić sastala se sa direktorkom AFD Kupri.

Brnabić: Oko 235 miliona evra za zaštitu životne sredine

Reč je o Programskom zajmu za javne politike za klimatske promene i Zajmu za projekat modernizacije železničkog sektora u Srbiji primenom višefaznog programskog pristupa, a premijerka Ana Brnabić je navela da je prvi zajam vredan 132,6 miliona evra, a drugi 102 miliona evra.

Kako je objasnila, prvi sufinansira MEÐUNARODNA BANKA ZA OBNOVU I RAZVOJ (IBRD) sa 82,6 miliona evra, a Francuska agencija za razvoj sa 50 miliona evra, dok drugi sufinansiraju obe organizacije sa po 51 milion evra.

Brnabić je navela da će taj novac biti uložen u modernizaciju pruge, koja je, kako je navela, najzeleniji oblik transporta, kao i za zaštitu životne sredine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *