U Srbiju dolazi MTU Aero Engines

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom dolaska nemačke kompanije MTU Aero Engines rekao je: „Srbija se vraća na nebo svetske avio industrije“.

MTU Aero Engines je vodeći nemački proizvođač motora s akcentom na proizvodnji turbina niskog pritiska, kompresora i tehnikama popravke.

Predsednik Aleksandar Vučić poručio da je dolazak nemačke kompanije MTU, vodećeg proizvođača avio motora, veliki dan za Srbiju, jer je ta kompanija „rols rojs“ ili „mercedes“ u svetu avioindustrije.

Vučić je, nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju Ministarstva privrede i Privrednog društva MTU Aero Engines AG, istakao da je u Srbiju stigla najmodernija kompanija u avioindustriji i da jedna trećina svih letelica u svetu ima delove te komapnije.

„Ovo je jedan veliki projekat, od ogromnog značaja za nas, koji znači novi, visoko tehnološki život Srbije“, rekao je Vučić.

Najavio je da bi već u junu trebalo da bude potpisan i ugovor.

Takođe, dodao je bi u prvoj fazi trebalo da bude zaposleno 450 ljudi, a kasnije, nada se, i mnogo više.

„Srbija je izgubila mesto u zemljama koje su imale avio klaster. Srbija se sada vraća na nebo evripske i svetske avio industrije“, rekao je Vučić.

U Beogradu je potpisan Memorandum o razumevanju između Ministarstva privrede i Privrednog društva MTU Aero Engines AG, kompanije koja će investirati u Srbiji u visoke tehnologije.

Memorandum su u zgradi Predsedništva Srbije potpisali nemački ambasador Tomas Šib i ministar privrede Goran Knežević.

Memorandum je potpisan u prisusutvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i člana Upravnog odbora te kompanije Mihaela Šrajega.

Stabilnosti zemlje, odlična investiciona klima, saobraćajna infrastruktura i visoko obučeni i motivisani stručnjaci – to su razlozi koji su presudili da nemački avio koncern MTU odluči da investira u Srbiju.

To je danas u Beogradu preneo novinarima član Upravnog odbora MTU Mihael Šrajeg.

„Odrabali smo Srbiju da bude novi član MTU porodice jer smo videli kako je povoljna investiciona klima. Mislim, predsedniče, da radite sjajan posao, da ste napravili odličnu investicionu klimu“, rekao je Šrajeg na konferenciji za štampu, obraćajući se predsedniku Vučiću.

On je istakao da kompanija nije lako donela odluku o odabiru destinacije za svoje ulaganje.

Naveo je da je MTU u Srbiji otkrio izuzetnu motivaciju kod ljudi, koji su izuzetno motivisani da rade, kao i da zemlja pruža podršku obrazovanju i time stvara visoko kvalifikovano okruženje.

Ukazao je i da je blizina i saobraćajna umreženost Srbije bila bitna, jer se kamionom za samo deset sati može doći iz Nemačke, a za još manje do Beča gde MTU ima veliko kargo čvorište.

„Zahvalio bih se i premijerki na velikom zalaganju za obrazovni sistem, koji je remek delo u ovom delu sveta i koji omogućava da imate visoko obučene profesionalce“, rekao je Šrajeg.

Nemačka kompanija MTU Aero engines, koja će u Srbiji uložiti u visoke tehnologije, vodeći je proizvođač avio motora i globalni igrač u toj industriji.

Kompanija je osnovana 1934. godine u Minhenu, ima oko 10.000 zaposlenih, a godišnji prihodi dostižu 4,6 milijardi evra, pokazuju podaci dostupni na sajtu kompanije.

Kompanija je prisutna u 15 država sveta, među kojima su Velika Britanija, Francuska, Holandija, Poljska, SAD, Kanada…

Između ostalog bavi se dizajnom, razvojem, proizvodnjom i podrškom za motore za komercijalne i vojne avione.

MTU ima vodeću ulogu u pružanju usluga održavanja i servisa za motor V2500, motor koji se nalazi u aktuelnom avionu „Erbus A 320“.

U vojnoj oblasti MTU je dominantna kompanija kada su u pitanju motori koje koristi nemačka vojna avijacija.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *