U skoro svim delovima zemlje upaljen crveni meteo alarm

Zbog snega koji pada jakim intenzitetom otežan je saobraćaj u celoj zemlji.U skoro svim delovima zemlje na snazi je crveno meteo upozorenje zbog obilnih snežnih padavina.

Crveni meteo alarm znači da su prognozirane veoma opasne vremenske pojave koje mogu prouzrokovati veliku štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

Sneg u većem delu zemlje pada više od 24 sata, a u pojedinim mestima dostigao je visinu od 40, pa i do 70 centimetara.

Šef stručnog štaba za čišćenje snega “Puteva Srbije” Zoran Stoisavljević izjavio je za RTS da su putevi prvog i drugog prioriteta u celoj zemlji prohodni, kao i putevi trećeg prioriteta na kojima i dalje ima malo snega.

Prema njegovim rečima,jedini neprohodni put je onaj koji vodi ka Goliji.

On je dodao da je angažovano 1.200 vozila i mašina, a sneg u celoj zemlji u samo jednoj smeni čisti 2.200 ljudi.

U Beogradu je napadao sneg visine oko 40 centimetara, saobraćaj je otežan uz povremene zastoje, a pojedine prigradske linije su skraćene.

Čiste se pretežno ulice prvog prioriteta, a ekipe za čišćenje snega su u četvrtom stepenu angažovanja.

Na putu Kraljevo-Raška, skretanje za Kopaonik prekriveno je snegom koji nanosi jak vetar, a upotreba lanaca preporučuje se od Jošaničke banje do ski-centra.

Na autoputu kroz Pomoravlje saobraćaj se odvija nesmetano ali je oprez neophodan jer sneg i dalje pada.

Put Paraćin-Zaječar preko Čestobrodice zatvoren je za kamione.

Problema je jutros bilo u funkcionisanju autobuskog saobraćaja, pa su mnoge linije iz Jagodine ka crnovrškim selima skraćene. Autobus lokalnog prevoznika je ostao na putu kod sela Dragoševac jer je drvo koje je palo povuklo strujne kablove.

Problema je bilo i ka selima Međureč, Rajkinac, Siokovac, Duboka, Lovci.

Građanima se savetuje da očiste sneg ispred svojih zgrada i kuća, ali da ga ne nanose na kolovoz.

Pripadnici Vojske Srbije spasli su život ženi iz Resavice koja je bez svesti ležala nepomično u snegu u blizini poligona “Pasuljanske livade”.

Oni su joj pružili prvu pomoć nakon što je pretrpela epileptični napad i izgubila svest, a potom su je prevezli do ambulante u Resavici, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *