U sećanje našeg naroda zauvek utkano delo Belog Markovića

Nakon što je otkrio skulpturu Radovana Belog Markovića na Kneževom polju, na Povlenu,predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da taj spomenik nije mogao da dobije bolji postament, a to je cela jedna planina.

“Mi nekako instinktivno, tumarajući između izazova uvek nađemo način da tami suprotstavimo svetlost. U tom tonu obeležavamo danas ovaj dan. Ovde odvajkada vlada mišljenje da čovek umire samo ako umre sećanje na njega. Sudeći po onome što danas vidimo, delo Radovana Belog Markovića ostaće zauvek utkano u sećanje našeg naroda”, rekao je predsednik Srbije.

On je naveo da u vreme sveopšte erozije morala, srpski narod još uvek zida duhovni hram, svom ocu Svetom Savi, i da isti Srbi, kojima se spočitava manjak volje i upornosti, grade čitav jedan grad svom nobelovcu.

Akademik Matija Bećković, koji je predsednik udruženje “Beli Povlen”, koje je organizovalo današnju manifestaciju, rekao je da je Kneževo polje na Povlenu dobilo ime po Belom Markoviću, koga je nazvao “knezom srpskog pesništva”.

„Kada se bolje zagledamo, vidimo da je taj spomenik, oduvek i bio tu. Skulptor ga je našao u hrastu, začaranog u hrastovom jeziku, čim je Radovan otputovao Lajkovačkom prugom. Nije ga izvajao, nego je svog prijatelja izbavio iz drveta”, rekao je Bećković.

Autor skulpture portreta u drvetu Radovana Belog Markovića je njegov prijatelj vajar iz Lajkovca Milutin Ranković.

Svečano otkrivanje skulpture deo je danas prvi put održane manifestacije posvećene ovom književniku u sklopu koje je i uručena nagrada “Beli” književniku, publicist i novinaru iz Beograda Milošu Jeftiću za knjigu “Otvorena polja Radovana Belog Markovića”.

On je, zahvaljujući na nagradi, naglasio da mu je drago što je prvi dobitnik nagrade koja nosi ime po njegovom prijatelju Belom Markoviću.

“Očekujem da će oni koji budu nastavili put Belimarkovića kroz Povlen i srpsku misao i biti nosioci ove nagrade znati da je Belimarković veliko i značajno ime našeg duha”, rekao je Jeftić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *