U rekordnom roku do marta 2024. Fruškogorski koridor

Predsednik Srbije Aleksandar  Vučić izjavio je nakon potpisivanja ugovora sa kineskom kompanijom CRBC da će Fruškogorski koridor, brza saobraćajnica od Novog Sada do Rume od oko 48 kilometara, biće izgrađena u rekordnom roku, do 15. marta 2024. godine.

Vučić je rekao da je ovo važan dan u „moru ne tako lakih dana“, kao i da je veoma ponosan što je taj ugovor potpisan.

„Fruškogorski koridor biće veoma značajan ne samo za Novosađane, već i za građane iz svih delova Bačke i Srema i skratiće im put ka zapadu Srbje i zapadnim zemljama“.

Vučić je naveo da će ta brza saobraćajnica, pre svega, omogućiti lak dolazak do Fruške gore i Rume. U okviru brze saobraćajnice biće izgrađen i most na Dunavu kod Kovilja od 1,8 kilometara i tunel Iriški venac od čak 3,5 kilometara, naglasio je predsednik.

Dodaje da će se nadovezati ta brza saobraćajnica na autoput Ruma – Šabac koji se gradi, kao i brzu saobraćajnicu od Šapca do Loznice.

„To je oko 125 km gde ćete moći za sat vrema da stignete od Loznice do Novog Sada. Niko nije verovato ranije da je to moguće“, dodao je Vučić.

Kaže da će kompletan Fruškogorski koridor sa svim objektima biti otvoren za saobraćaj u rekordnom roku do 15. marta 2024. godine.

Vučić je istakao da će Fruškogorski koridor uvezati sremske opštine Rumu i Irig, zatim sremski i bački deo Novog Sada, a istovremeno se koridor nastavlja sa auto-putem Ruma-Šabac i brzu saobraćajnicu prema Loznici.

Ističe da je to ukupno 125 kilometara koje će Novi Sad povezati sa Podrinjem, a istovremeno i sa magistralom Beograd – Zagreb – Ljubljana.

Vučić je podsetio da sa turskom kompanijom Srbija gradi auto-put Kuzmin – Sremska Rača koji će biti povezan sa Republikom Srpskom.

CRBC gradi i auto-put Preljina – Požega, podseća Vučić, koji će biti gotov do 20. decembra 2021. godine.U tom delu, navodi, CRBC ima deonicu, Čačak – Požega, koja važi za jednu od najtežih poslova za CRBC. „Ovih 31,8 kilometara su najteža deonica i samo je CRBC mogao da je savlada na tako brz način i već za Svetog Nikolu sledeće godine biće otvoren auto-put do Požege“, rekao je Vučić.

Najavio je da će sa CRBC pregovarati za izgradnju Horizontalnu magistralu Vojvodine, koja povezuje zapadnobački, severnobački, južnobački i severnobanatski okrug.“To će biti brzna saobraćajnica, time bismo bukvalno premrežili Vojvodinu putevima“, rekao je Vučić.

Plan je, dodaje predsednik, i da se istočna Srbija poveže sa Dunavskom magistralom, a radiće se i auto-put do Požarevca, kao i od Požarevca brza magistrala do Velikog Gradišta, Golupca i Donjeg Milanovca.

 U mom bloku o Čen Bo piše…

Predsednik Vučić izjavio je da je posle sastanka sa ambasadorkom Kine Čen Bo u svom bloku zapisao nešto što će puno značiti za našu zemlju, kao i da čim je to tu zapisano – Kinezi to i poštuju.

„U mom bloku piše… ekselencijo, da to javno i kažem, za izgradnju brze pruge Beograd – Niš ako budemo dogovorili – piše “Čen Bo će pomoći“. Mnogo je važan ovaj moj blok, samo se vi smejte“, rekao je Vučić tokom obraćanja novinarima u prisustvu kineske delegacije.

Objasnio je da će Čen Bo pomoći u vezi sa procedurom kod kineske Eksim banke za finansiranje brze pruge od Beograda do Niša da se značajno ubrza procedura i da traje svega tri meseca, umesto uobičajenih 18 do 21 meseca.

Hoću da što pre korist od brze pruge osete građani Beograda i Niša, kao i celog Pomoravlja i zato je važno da kineska Eksim banka donese odluku za tri meseca, a ne skoro dve godine, kaže predsednik.

„Ceo sat smo razgovarali i tek na kraju sam napisao to u svoj blok, a kada sam to zapisao u svoj blok onda to i ide tako“, rekao je Vučić.

Vučić je izarazio uverenje da će Srbija uspeti da postigne velike rezultate, iako ga brine situacija sa korona virusom u svetu.

Ako EU ne prihvati, prugu BG-Niš gradimo sa CRBC

Predsednik Vučić izjavio je da je Srbija od EU tražila 50 odsto granta za izgradnju brze pruge Beograd – Niš i istakao da ćemo, ako oni ne prihvate, tu prugu graditi sa kineskim CRBC.

Nakon potpisivanja Ugovora za izgradnju Fruškogorskog koridora sa kineskim partnerom, Vučić je rekao da je ta komanija dala dobru ponudu za izgradnju brze pruge od Beograda do Niša.

Istakao je da je vrednost te investicije dve milijarde evra, a da bi brza pruga išla brzinom 200 kilometara na sat.

Predsednik je istakao da bi se od Beograda do Niša stizalo za sat i 15 minuta.

Čen: Pandemija nije umanjiola saradnju Srbije i Kine

Uprkos uticaju pandemije kovida 19, saradnja Srbije i Kine se neprekidno razvija, što je donelo konkretne koristi ekonomskom oporavku naše dve zemlje, izjavila je danas ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo. „Velika mi je čast što danas zajedno sa predsednikom Vučićem svedočim još jednom koraku u unapređenju saradnje kineskih kompanija sa srpskim partnerima“, rekla je Čen nakon potpisivanja ugovora za Fruškogorski koridor, koji će raditi kineska kompanija CRBC.

Ambasadorka je navela da je CRBC prva kineska kompanija koja se bavi infrastrukturom u Srbiji, i već je, kaže, vrlo uspešno završila nekoliko pojekata u zemlji.“Uverena sam da će uspešno ispuniti i svoje obaveze iz ovog ugovora i da će dati novi doprinos saradnji dve zemlje i ekonomskom razvoju Srbije“, rekla je Čen.

Ona je dodala da će kineska ambasada pružiti svu pomoć svim kineskim kompanijama za dalji razvoj saradnje sa srpskim partnerima.

Do kraja 2021.kanalizacija i fabrika otpadnih voda u KG i NI

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će do kraja naredne godine biti izgrađena kompletna kanalizaciona mreža, kao i fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Kragujevcu i Nišu, što će koštati preko pola milijarde evra.“To je strahovito skupo. Samo u ta dva grada koštaće nas po oko 270-280 miliona, ukupno oko 550 miliona evra“, rekao je Vučić novinarima, nakon potpisivanja ugovora za Fruškogorski koridor.

To su, ističe, najveće investicije države u ta dva grada, da bi se te stvari završile „jednom zauvek“, da se podignu i Šumarice i okolina Niša, od Malče do Gadžinog Hana.

Dodao je da su i Kragujevac i Niš gradovi u kojima je planirana izgradnja novih modernih regionalnih deponija.

Takođe, četiri nove deponije biće izgrađene u Vojvodini – Pančevu, Subotici, Somboru i Sremskoj Mitrovici, a ostale u centralnoj Srbiji – Kragujevcu, Nišu, Užicu, Kraljevu, Vranju, Pirotu, Požarevcu.

One u Kragujevcu i Nišu biće gotove do 19. decembra 2021. godine, a sve ostale do 1. oktobra 2023. godine, najavio je Vučić.

„Ovo su dramatične promene, nove stvari koje radimo i gradimo. . . Ovo je život, „Srbija 2025″. Čak 72 opštine u centralnoj Srbiji, od Bogatića do Vlasotinca treba da dobiju kompletnu kanalizaciju, fabriku za prečišćavanje otpadnih voda. Zamislite kako će onda da nam izgledaju reke, nivo zašite životne sredine, koliko će sve biti čistije i bolje, koliko će standard da raste“, rekao je Vučić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *