U Ljubljani Maja Gojković sastala se sa direktorkom Foruma slovenskih kultura

Sa direktorkom Foruma slovenskih kultura Andreom Rihter u   Ljubljani sastala se ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, a na sastanku je istaknuto da je zajednički cilj povezivanje i saradnja u oblasti kulture zemalja članica Foruma kako bi kultura sa slovenskog prostora bila prepoznatljivija i vidljivija.

U novom sedištu Foruma u Ljubljani,Gojković, koja je predsedavajuća Upravnog odbora Foruma slovenskih kultura,razgovarala je sa Rihter o daljem radu Foruma i značaju intenziviranja saradnje i aktivnosti svih zemalja članica na očuvanju zaštite kulturne baštine i promovisanja kulture i savremenog stvaralaštva zemalja slovenskog govornog područja.

Ministarka i Rihter su razgovarale o aktivnosti na izradi Strateškog plana za 2022-2027. godine, što će doprineti promociji međukulturnog dijaloga slovenskih kultura, jačanju uzajamnog razumevanja i saradnje, negovanja kulturne raznolikosti i poboljšanja vidljivost Foruma.

Gojković je naglasila da Srbija aktivno učestvuje u više programa Foruma i da je posebno aktivna saradnja u oblasti savremenog stvaralaštva, kao i kulturnog nasleđa i nastojaće da i u budućnosti dodatno ojačaju ove aktivnosti.

„Projekat Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022. godine predstavlja izuzetnu priliku za saradnju i da se i u tom kontekstu predstave aktivnosti Foruma slovenske kulture“, naglasila je Gojković.

Ministarka je rekla da će u okviru predsedavanja Foruma slovenskih kultura Srbija biti domaćin manifestacije dodele nagrade Živa u oblasti muzejske delatnosti, koja okuplja najeminentnije predstavnike muzeja iz zemalja slovenskog područja.

Gojković i Rihter su se složile da je važan nastavak Programa slovenskog nasleđa u očuvanju kulturnog nasleđa i unapređivanja saradnje na polju muzeologije, kroz aktivnosti u okviru projekata Živa i Ruta književnica.

„Srbija podržava i inicijativu za sertifikovanje kulturne rute „Žene-pisci slovenskih zemalja“, rekla je Gojković.

Istaknuto je da je posebno značajno nastavljanje književnog programa „100 slovenskih romana“ u okviru kog se odvija prevodilačka i izdavačka delatnost.

Forum ima 13 zemalja članica: Belorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Severna Makedonija, Poljska, Ruska Federacija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Ukrajina, Hrvatska, Crna Gora i Češka Republika.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *