U javnom sektoru od 1.januara 2022. novi sistem plata

Set zakona iz oblasti radnog prava i zarada usvojila je Skupština Srbije,kojim se, između ostalog, odlaže novi sistem plata u javnom sektoru za 1. januar 2022. godine.

Uvođenje platnih razreda, pre donošenja ovih zakona, bilo je planirano za 1. januar 2021. godine, ali je situacija uzrokovana pandemijom korona virusa taj rok pomerila za godinu dana.Poslanici su danas usvojili izmene Zakona o državnim službenicima, izmene Zakona o zaposlenima u javnom sektoru, izmene Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, izmene Zakona o platama službenika i nameštenika u organima autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave.

Usvojene su i izmene Zakona o platama zaposlenih u javnim agencijama i drugim organizacijama koje je osnovala Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave.

Izmenama Zakona o državnim službenicima se pomera rok za državne organe za početak primene obaveznosti sprovođenja konkursnog postupka za rad na određeno vreme zbog povećanog obima.

Novi rok za početak primene te odredbe je 1.januar 2023. godine, umesto 1. januar 2021. godine.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović rekla je u načelnoj raspravi da prioritet i strateško opredeljenje Vlade Srbije i dalje ostaje potpuna implementacija novog sistema plata u javnom sektoru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *