U četvrtak će privremeno biti uklonjen spomenik „Pobednik“

U četvrtak će u sklopu rekonstrukcije Pobednika na Kalemegdanu,spomenik privremeno biti uklonjen kako bi se u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu izvršila njegova restauracija.

Zbog obnove Pobednika, Gornji grad Beogradske tvrđave biće zatvoren za posetioce u četvrtak, od ponoći do 13 časova.

Akcija skidanja simbola Beograda trajaće od 11 do 13 časova, a Pobednik će zatim biti izložen na Carigradskom drumu do 15 sati, gde ce gradjani moći izbliza da ga vide.

Beograđani i gosti prestonice imaće priliku da u četvrtak na Fejsbuk stranici Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda isprate trenutak kada će spomenik Pobednik Ivana Meštrovića biti skinut sa postamenta i odnet u atelje vajara Zorana Kuzmanovića.

Rekonstrukcija spomenika Pobednik bila je potrebna zbog brojnih oštećenja od metaka i gelera, ali pre svega zbog statičke sanacije, što je projekat koji je poveren Građevinskom fakultetu u Beogradu.

A kako bi rekonstrukcija simbole prestonice prošla pod budnim okom svih Beogradjana otvoren je tviter nalog @pobednikSK na kome Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda redovno izveštava o planiranim, ali i do sada izvedenim koracima.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *