Titula koja se pamti

Crvena zvezda je 29.maja pre tačno 27 godina postala prvak Evrope u Bariju pobedom nad Olimpikom iz Marseja posle penala 5:3 (0:0).

Utakmice se odigrala u Bariju na stadionu “Sveti Nikola” kultnom mestu za zvezdaše,zanimljivo je da je to najlošije odigrana utakmica te nezaboravne generacije.

“Tih nekoliko sekundi koliko je Darku Pančevu trebalo da postavi loptu na penal i šutne, bili su čitava večnost. Sedeo sam na klupi kada mi je prišao Dragan Džajić, spustio glavu u krilo i zatvorio oči. Rekao sam mu da za nekoliko sekundi možemo postati prvaci Evrope, na šta se on brecnuo i rekao mi: ‘Ćuti, Ljupko, ćuti. Kada sam video da se mreža zatresla skočio sam i prvo čega se posle toga sećam je podijum na kojem smo svi mi bili sa peharom. Od tolikog stresa i nervoze nisam imao snage da se radujem, osećao sam se kao izduvan balon i tek dosta kasnije postao sam svestan uspeha koji smo napravili”, prisetio se tadašnji trener Zvezde Ljupko Petrović u intervjuu pre nekoliko godina.

Kada je Pančev zatresao mrežu, emocije su savladale i crveno-bele na terenu i više od 25.000 srpskih navijača na tribinama.

“Ničega skoro ne sećam, bio sam skroz izduvan, ušao sam na teren i podigao Abedi Pelea sa zemlje, izljubio se valjda sa igračima, i to je to. Sutradan nas je na ‘Marakani’ dočekalo sto hiljada ljudi koji su skandirali moje ime, dok mi je kroz gla”Ničega svu prolazila prva utakmica protiv Grashopersa, kada su me ispljuvali. Ali to je sport, fudbal, danas jesi, sutra nisi”.

S obzirom na to da je Liga šampiona u međuvremenu, a prošla je evo i 27. godina od Barija, postala zabava za odabrane, uspeh koji je ostvarila zlatna generacija fudbalera Crvene zvezde, sa klupe predvođena Ljupkom Petrovićem, zapravo samo dobija na važnosti i vrednosti.

Petrović je na teren u Bariju poslao: Stevana Stojanovića, Vladimira Jugovića, Slobodana Marovića, Refika Šabanadžovića, Miodraga Belodedića, Iliju Najdoskog, Roberta Prosinečkog, Sinišu Mihajlovića, Darka Pančeva, Dejana Savićevića (zamenio ga Vlada Stošić) i Dragišu Binića.

Kapiten i golman Stevan Stojanović odbranio je prvi penal u seriji Amorosu, iz Zvezde su svi bili precizni (Prosinečki, Binić, Belodedić, Mihajlović i Pančev), pa je popularni Dika imao privilegiju da podigne “ušati” pehar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *