Svetski zvaničnici čestitali Dan državnosti

Povodom Dana državnosti Republike Srbije predsednik Aleksandar Vučić primio je čestitke brojnih svetskih zvaničnika, među kojima i čestitku predsednika SAD Donalda Trampa.

Američki predsednik je u čestitki naveo da se ove godine, od proslave 100. godišnjice od kada se srpska zastava vijorila nad Belom kućom, Srbija i SAD okreću ka tome da obezbede da naredni vek partnerstva bude na sličan način posvećen miru, prosperitetu i slobodi.Tramp je istakao da SAD ostaju nepokolebljive u svojoj podršci Vučićevoj posvećenosti da produbi regionalnu saradnju, a naročito njegovim zalaganjima ka normalizaciji odnosa sa Prištinom.“Dok je na stranama da postignu dogovor koji obe mogu da podrže, smatramo da bi uzajamno priznanje trebalo da bude centralni element trajne normalizacije odnosa. Takav istorijski dogovor, sa uzajamnim priznanjem u svojoj suštini, izgradio bi put za ciljeve evrointegracije Srbije i ekonomski rast“, navodi se u Trampovoj čestitki.

Predsednik Francuske Emanuel Markon čestitao je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću Dan državnosti i potvrdio nameru da dođe u posetu Srbiji ove godine.
„Potvrđujem Vam svoju nameru da dođem u posetu Srbiji čim to bude moguće ove godine, kako bih reafirmisao naše strateško partnerstvo i dao podršku ekspanziji naše bilateralne saradnje“, poručio je Makron u pismu predsedniku Vučiću, uz čestitanje Dana državnosti.

Makron je u pismu, koje je objavio Kurir, istakao da je 2018. bila godina od suštinskog značaja za bilateralne odnose Srbije i Francuske, čiji kvalitet, ističe, želi da naglasi.Ukazao je da je ta godina bila obeležena inteziviranjem političkih odnosa Srbije i Francuske – Žan-Iv le Drian je boravio u Beogradu u aprilu, dok je Makron, kako navodi, bio veoma srećan što je ugostio srpskog predsednika u Parizu 17. jula.  Ukazao je da koncesija za beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ preduzeću Vansi, svedoči o snazi ekonomskih odnosa i poverenja između dve zemlje.
U pismu je potvrdio i zainteresovanost Francuske i njenih preduzeća za projekat Beogradskih metro.

Makron je istakao da je jačanje bilateralnih odnosa Srbije i Francuske deo strategije njegove zemlje za zapadni Balkan, kojom je, kako kaže, želeo da Francuska iznova pokaže svoje zalaganje u ovom regionu, posebno u Srbiji.
„To znači više političkih kontakata i pojačanu podršku Francuske stabilizaciji regiona, u više ključnih oblasti: ekonomskog i društvenoh razvoja, odbrane, bezbednosti, vladavine prava“, naveo je Makron.

U duhu navedenog, naveo je francuski predsednik, ministarka zadužena za evropske poslove te zemlje Natali Loazo, će doći u Beograd uskoro, pre njegove posete.Poručio je da Francuska podržava evropsku perpsektivu Srbije, koja je garant stabilnosti i prosperiteta. „Ova podrška je istovremeno i politička i konkretna, preko Francuske ekspertske podrške u oblastima kao što su reforma javne uprave i ekonomskog upravljanja, ali takođe i preko projekata koje će francuska agencija za razvoj ustanoviti u skorijoj budućnosti i vašoj zemlji“, naveo je Makron.

Francuski predsednik je u pismu izrazio želju da se dijalog Beograda i Prištine uskoro nastavi i dovede do sveobuhvatnog i konačnog sporazuma u normalizaciji odnosa. „Kao što znate, Francuska je spremna da podrži vaše napore“, naveo je Makron.

Ukazao je da će ove godine Srbija i Francuska proslaviti 180. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i istakao da je to dvostruki jubilej – pre 180 godina Francuska je otvorila svoj prvi konzulat u Beogradu, a pre 140 godina u Beogradu je otvorila svoju prvu ambasadu. Tako nam ova godina pruža novu priliku da pozdravimo istorijsko francusko-srpsko prijateljstvo, istakao je Makron.
„Još jednom, upućujući svoje tople čestitke, molim vas, gospodine predsedniče, da primite izraze mog veoma dubokog poštovanja. Emanuel Markon“, završava se pismo upućeno srpskom predsedniku.

Predsednik je povodom Dana državnosti Srbije primio čestitke i predsednika  Nemačke Franka-Valtera Štajnmajera, Turske Redžepa Tajipa Erdogana, britanske kraljice Elizabete Druge, predsednika Austrije Aleksandera Van der Belena, predsednika Italije Serđa Matarele, kralja Švedske Karla Gustava XVI, kralja Belgije Filipa.

Čestitke su uputili i predsednik Bugarske Rumen Radev, Grčke Prokopis Pavlopulos, Češke Miloš Zeman, Mađarske Janoš Ader, predsednica Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Slovenije Borut Pahor.Čestitke za Dan državnosti stigle su predsedniku Srbije i od predsednika Švajcarske Konfederacije Ulia Maurera, predsednika Finske Saulija Ninistoa, Gruzije Salome Zurabišvili, Irske Majkla Higinsa i kapetani regenti San Marina Mirko Tomasoni i Luka Santolini.

Dan državnosti predsedniku Vučiću čestitali su i predsednik UAE šeik Halifa bin Zajed Al Nahjan, princ prestolonaslednik Abu Dabija šeik Muhamed bin Zajed Al Nahjan, kao i potpredsednik i premijer UAE šeik Muhamad bin Rašid Al Maktum, poželevši građanima Srbije „obilje napretka i prosperiteta pod mudrim vođstvom predsednika Vučića“.

Čestitke su uputili i japanski car Akihito, predsednik Indije Ram Nat Kovind, Azerbejdžana Ilham Alijev, predsednik i premijer Kazahstana Nursultan Nazarbajev i Bakitžan Sagintajev, kao i predsednik Parlamenta te zemlje Nurlan Nigmalutin.

Državni praznik čestitali su i predsednik Jermenije Armen Sarkisijan, Egipta Abdel Fatah El Sisi, Alžira Abdelaziz Buteflika, predsednik i premijer Iraka Barham Salih i Adil Abd Al-Mahdi, kralj Maroka Muhamed VI.

Čestitke su uputili i predsednik Republike Koreje Mun Ðe In, predsednik Prezidijuma Vrhovne Narodne Skupštine DNR Koreje Kim Jong Nam, predsednik Državnog veća i ministara Kube Migel Dijas-Kanel Bermudes, predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa, kralj Tajlanda Maha Vadžiralongkorn, predsednik Bangladeša Abdul Hamid i generalni guverner Australije Piter Kosgrouv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *