Sledeće godine opet povećanje penzija

Od sledećeg meseca penzionerima će biti povećane penzije od 8,8 do 13,2 odsto, u narednoj godini penzioneri mogu da da očekuju dodatno povećanje od tri, četiri, a ako bude moguće i pet odsto poručio je penzionerima predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je odgovarajući na kritike da se „penzije samo vraćaju na staro“ na period pre 2014. godine, kada je donet Zakon o privremenom umanjenju penzija, rekao da će svaka penzija u odnosu na pre četiri godine, kada su penzije „smanjene zbog katastrofalne politike koja nas je dovela do bankrotstva“, biti veća.

Vučić je rekao da će 1. januara 2019. godine Srbija biti u deset zemlja Evrope sa najnižim dugom.

„Ja sam ponosan na tu činjenicu. I penzioneri treba da budu ponosni jer su nam oni najviše pomogli, na sebe i na svoju zemlju koja je to uspela da napravi“, rekao je Vučić.

Kaže da će tada javni dug iznositi 48 odsto BDP-a.Penzije će, napominje, biti uvećane za najmanje 8,8 posto, a za neke 13,2 odsto.

Kaže da neki prenebregavaju tu činjenicu i navodi da će penzionerima kojima nisu smanjivane penzije, što obuhata one sa primanjima do 27, 28 hiljada dinara, a to je 69 odsto penzionera (od 1,75 miliona penzionera), penzija biti povećana za pet posto.

„I oni će imati najveći rast u odnosu na 2014. godinu“, dodao je Vučić.

Kaže da je sve to značajno više od nivoa inflacije za taj četvorogodišnji period odgovarajući tako na kritike da povećanje penzija nije usklađeno sa inflacijom.

„Hoćemo i sledeće godine da uvećamo tri,četiri ili ako budemo u mogućnosti i pet posto penzije“, kaže predsednik.

„Penzioneri sami znaju kome mogu da veruju i sami će da vide šta će da bude sledeće godine“, dodao je on.

Vučić najavljuje da će prvi put svim penzionerima, ne kako kaže, o državnom trošku, već možda i kao predsednik najveće partije u Srbiji, o trošku stranke koju vodi, da uputi pismo zahvalnosti..

„Da se zahvalim, bez obzira da li je za nas, protiv nas, da se zahvalim za sve ono što su uradili za zemlju. Oni će živeti mnogo bolje u budućnosti, imati mnogo više zahvaljujući sebi, svom strpljenuju, trpeljivosti i veri u svoju državu“.

On se osvrnuo i na pisanje glavnog i odgovornog urednika nedeljnika NIN Predraga Chulibrka o penzijama rekavši da ne čita taj nedeljnik.

„Ne čitam Chulibrka, pošto ja taj uvek pričao da ćemo uvek da imamo najniži rast, sad ne zna šta će sa sobom. Hoda ulicama i ne zna šta bi sa sobom od muke i kako da prizna da Srbija ima najveći rast u regionu“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *