Školska godina počela

Danas je počela nova školska godina,45 minuta će trajati časovi, napravljena  su i tri modela funkcionisanja u školama koji će zavisiti od ukrštanja podataka, zasnovanih na  broju zaraženih, procentu pozitivnih testova, i mera prevencije u samim školama.

Pred početak časa u svim školama u Srbiji po prvi put u istoriji naše zemlje intonirana je državna  himna.

Petu godinu zaredom država obnavlja škole po čitavoj Srbiji i od 2016. rekonstruisano je 177 škola u koje je uloženo više od 20 milijardi dinara, poručila je danas premijerka Ana Brnabić na prijemu đaka prvaka u novoizgrađenoj školi u naselju Belegiš u Staroj Pazovi.

Ona je u prisustvu resornog ministra Branka Ružića svim učenicima koji su danas krenuli u novu školsku godinu, poželela puno uspeha u kako kaže, izazovnoj godini za sve, zbog epidemije korona virusa.

„Jedan od prioriteta vlade Srbije je ulaganje u obrazovanje i drago mi je što u većini mesta počinje u školama“, poručila je Brnabić.

Ministar Branko Ružić rekao je da je ulaganje u obrazovanje najsigurnija investicija u budućnost, ističući da je važno što će se đaci ove školske godine naći u klupama.

Pred početak časa u svim školama u Srbiji po prvi put u istoriji naše zemlje intoniraće se himna, a Ružić je naglasio da se time želi očuvati nacionalni identitet.

Još jednom je apelovao na sve da budu odgovorni i da se vakcinišu, kako bi se nastava u školama i u budućnosti nastavila.

Premijerka je naglasila značaj i Jedinstvenog informacionog sistema (JIS) na koji se, kaže, čekalo više od dve godine, a koji će omogućiti da se prati uspeh učenika i ulaže u njihovo obrazovanje.

„Pratićemo koliko njih se upisuje u srednje stručne i tehničke škole, gledaćemo šta nedostaje, da li su uslovi loši, koliko njih nastavlja studiranje, sa kojom prosečnom platom…“, navela je Brnabić.

Novoizgrađena škola „Vera Miščević“ u Belegišu, u koju je uloženo više od četiri miliona evra, u ovoj školskoj godini imaće oko 280 učenika, od čega ukupno 37 đaka prvaka.

U drugom odeljenju u naselju Surduk nastavu će pohađati 12 prvaka.

Direktor škole u Belegišu Boris Beljin izrazio je zadovoljstvo što će učenici sesti u moderne i nove školske klupe i istakao da je danas veliki dan za Staru Pazovu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *