Siniša Mali izabran za novog ministra finansija

Za novog ministra finansija izabran je Siniša Mali koji je  položio zakletvu pred poslanicima srpskog  parlamenta.

On je rekao da je prioritet održati makroekonomsku stabilnost, nastaviti odgovornu fiskalnu politiku i da će raditi na tome da naredne godine javni dug Srbije bude ispod 50 odsto BDP.

Mali je to rekao za RTS ali i dodao da, uz dužno poštovanje prethodnim ministrima, nije mu samo cilj da „čuva kasu“ već i da obezbedi novac za sve razvojne projekte…

Kako je rekao, odgovorna fiskalna politika daje mesto za povećanje plata i penzija, a ono što očekuje novi ministar je da se u narednim mesecima, konkretno u junu, razgovara i sa MMF o povećanju plata u javnom sektoru.

Prema njegovom mišljenju, povećanje potrošnje je aspekt koji nam gura ekonomiju napred.

„Kao ministar finasija vodiću računa o svakom dinaru. Cilj nam je da budžet Srbije bude što veći. Najveći izazov za mene je da stopa našeg ekomnoskog rasta bude u budućem periodu što viša“, rekao je Mali.

Ocenio je da je rast BDP-a od 4,5 odsto u prvom kvartalu ove godine „sjajna vest za građane Srbije“ i istakao da je u pitanju naveća stopa rasta u Evropi.

„Hoću da ta stopa rasta bude sve viša i viša jer to znači investicije u infrastrukturu, novi kilometri autoputeva, nove fabrike…“, naveo je novi ministar finansija.

Podsetio je da je kao gradonačelnik Beograda nasledio ogromni javni dug koji je kako kaže bio skoro milijardu i 200 miliona evra kao i rekordan budžetski deficit od 20 odsto.

„Mi smo se protekle četiri godine uspešno nosili s tim. Javne finansjije Grada Beograda su potpuno stabilizovane, a Republika Srbija u ovom trenutku imam drugačiju vrstu izazova“, kaže Mali

Objašnjava da je sadašnje stanje javnih finasija prevashodno posledica teških ali, ističe „hrabrih odluka koje je vlada donela na čelu sa predsednikom Vučićem 2014.godine“.

„Naše javne finasije su stabilizovane, prethodne tri godine imamo suficit u budžetu Srbije“, rekao je Mali i podsetio da je učescće javnog duga u BDP-u trenutno 59,9 odsto a da je pre nekoliko godina ta cifra bila preko 70 odsto.

Kaže da kao ministar finasija ima velike planove, pre svega da održi makroekonomsku stabilnost.

„Nastavićemo sa odgovornom ekonomskom politikom, vodićemo računa o svakom dinaru građana. Prevashodno mi je važno da već naredne godine udeo javnog duga u BDP-u bude ispod 50 odsto čime smo za građane Srbije uradili veliku stvar“, rekao je Mali i poručio da će javne finasije biti stabilne.

Rekao je i da nije cilj ministra finasija samo da čuva javnu kasu nego da, kaže, obezbedi novac za razvojen projekte za ulaganje u infrastrukturu, nove fabrike, nova radna mesta… a sve to, kaže “ kako bi našoj deci obezbedili bolju budućnost u ovoj zemlji“.

Govoreći o platama i penzijama i povećanju javne potrošnje, Mali je rekao da je potrebno povećanje plata i penzija i da je to sada i moguće zahvaljujući, kaže, odgovornoj fiskalnoj politici koju je vlada vodila.

„Odgovorna fiskalna politika koju je vlada vodila daje nam mesta za povećanje. Miaslim da je fer da svi oni koji su podneli teret reformi u prethodnom periodu sada vide korist od tih reformi. Predsednik Vučić je najavio za ovu godinu ukidanje zakona o smanjenju penzija, to je veoma važno“, rekao je Mali.

S druge strane, kaže, ono što očekuje u narednih par meseci i o tome će razgovarati sa MMF-om, koji dolaze polovinom juna, je i o povećanju plata u javnom sektoru.

„To su dve stvari za naredni periodu i za budućnost ove zemlje veoma važne. Povećanje potrošnje je jedan aspekt koji nam gura ekonomiju dalje.

„Hoću da se borim sa predsednicom vlade za svako novo radno mesto, svaku novu investiciju i kao ministar finasija moja dužnost će biti da obezbedim novac za sve to u buddzetu“, poručio je Mali.

Na pitanje u vezi sa kritikama koje su se čule od opozicije na njegov račun Mali je rekao da mu ne smetaju jer, navodi, kada bi se bavio tim neargumentovanim kritikama onda ne bi ni radio svoj posao za koji je plaćen.

Na te kritike odgovaraću svojim radom i rezultatima rada kao što sam to radio prethodne četiri godine, naglasio je mali.

On je naglasio da su građani Beograda na prethodnim izborima, održanim pre samo dva meseca, rekli šta misle o tim rezultatima i podvukao da je SNS osvojila apsolutnu većinu u gradskom parlamentu.

Kako je rekao na isti način, sa istim žarom i istom energijom baviće se i novim poslom i boriće se za decu Srbije.

Miali je istako da i njegovoj i drugoj deci Srbija treba da bude ona zemlja u kojoj će da ostvare svoju budućnost i svoje snove.

„To je moja misija, moj zadatak i zajedno sa predsednikom Vučićem, Anom Brnabić i ostalim članovima vlade baviću se upravo tim“ poručio je novi ministar finansija Srbije.

Preuzeo je dužnost od predsednice Vlade Ane Brnabić, koja je obavljala funkciju v.d. ministra finansija od 16. maja.

Predsednica Vlade je Malom uručila Izveštaj o stanju u Ministarstvu i upoznala ga sa organizacijom u resoru, postavljenim ciljevima i budućim obavavezama.

Za njegov izbor u Skupštini Srbije glasala su 154 poslanika, protiv je bilo 30, od 184 prisutna poslanika koliko ih je glasalo.

Mali je na mestu ministra finansija zamenio Dušana Vujovića, koji je podneo ostavku iz ličnih razloga.

Izborom Malog za ministra finansija, završeno je redovno prolećno zasedanje, koje je počelo 1. marta, uz himnu Srbije i Gardu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *