Sijarinsku banju posetila premijerka

Sijarinsku banju i Specijalnu bolnicu Gejzer u opštini Medveđa obišla je premijerka Ana Brnabić i istakla da je dogovoreno da se uradi put kako bi se ta banja povezala sa Prolom, Lukovskom i Kuršumlijskom banjom.

Premijerka je izrazila zadovoljstvo što je, kako je istakla, država uložila značajna sredstva u Sijarinsku banju i dodala da je to predeo ogromnog potencijala.

„Važan projekat koji treba da guramo u budućnosti, a koji smo sada dogovorili je povezivanje sa Kuršumlijom preko Radan planine. Tim putem ćemo Sijarinsku banju povezati sa tri prelepe banje u Kuršumlji – Prolom, Lukovskom i Kuršumlijskom ili Kraljevskom banjom, Ðavoljom varoši, a tu imamo i Caričin grad“, rekla je Brnabić novinarima.

Navela je da u ovom kraju postoji ogroman potencijal za turizam i istakla da će država nastaviti da ulaže i u Sijarinsku banju, i u Medveđu i u Jablanički okrug, pre svega u turizam jer je, kako je rekla, u neke od opština tog okruga teško dovesti strane investitore.

„Zato treba da uložimo više u naše prirodne resurse, poljoprivrednike, preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća – da vdimo da sve ono što možemo sami, sami i uradimo, da se ne oslanjamo u ovakvim predelima na strane direktne investicije. Ako dođu, dobro su došle i mi ćemo im pomoći, ali dok čekamo i pripremamo okruženje da ih dovedemo da vidimo šta je to što možemo da uradimo samo sa našim ljudima odavde“, rekla je Brnabić.

Navela je da će u Jablaničkom okrugu biti i naredna dva dana, dodajući da će danas posetiti i Lebane i Bojnik, a da će sutra otići u Leskovac, Vlasotince i Crnu Travu.

„Namera je dođem u svaku lokalnu samoupravu, vidim najmanje po jedan projekat koji smo uradili i razgovaram o tome šta dodatno treba da uradimo i gde dodatno treba da uložimo da bismo dalje gradili i podizali Srbiju“, rekla je Brnabić i dodala da će, nakon Jablaničkog, posetiti Toplički i Pirotski okrug.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izrazila je zadovoljstvo što, kako je istakla, Medveđa, a pogotovo Sijarinjska banja, danas izgledaju drugačije i imaju sasvim drugačiju perspektivu.

Istakla  je da je to ministarstvo ove godine izdvojilo 750 miliona dinara za vaučere, navodeći da je podeljeno 150.000 vaučera.

„Interesantno je da je ove godine Sijarinska banja izbila u prvih top pet destinacija, kada govorimo o popularnosti banja kod naših građana koji koriste vaučere“, kazala je Matić.

Navela je da su tu i Vrnjačka banja, Soko banja, Banja Koviljača i Ribarska banja koje su tradicinalno uvek bile veoma tražene, ali da Sijarinska banja tokom poslednje dve godine doživljava neku vrstu procvata.

Matić je istakla da je resorno ministarstvo u periodu od 2016. do 2021. godine samo za infrastrukturne projekte izdvojilo 28 miliona dinara.

Govorila je i o ulaganjima u Sijarinsku banju i istakla da su ta ulaganja bila opravdana, te da će se i buduća ulaganja sigurno isplatiti.

Predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić podsetio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u poslednje dve godine dva puta posetio taj kraj što je, kako kaže, zajedno sa današnjom posetom premijerke siguran znak da država brine o svakom pedlju svoje teritorije.

Arsić je rekao da je Srbija zemlja banja i da su one naše najveće prirodno blago, te istakao da je država današnjom posetom premijerke, pokazala da su banje nacionalna briga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *