Putin Srbima: Hvala na prijateljstvu!

Veliko finale – poseta Hramu Svetog Save na Vračaru bila je poslednja destinacija na kojoj je ruskog predsednika, prema procenama policije dočekalo više od 100.000 ljudi.

Predsednici Rusije i Srbije su u hramu zapalili sveće, posetili kriptu, a potom su ih izvođači upoznali o toku radova na ovoj svetinji, koje u velikoj meri finansira upravo Rusija. Patrijarh Irinej je i ovu priliku iskoristio da Putina zamoli za nastavak pomoći.

Potom im je glavni restaurator u Hramu pokazao impozantni mozaik Bogorodice s Hristom, jedan od najvećih ikada napravljenih u hrišćanskom svetu.

Nakon toga su patrijarh Irinej, Putin i Vučić u drugi mozaik, na kojem je prikazan Isus Hrist, oivičen ruskom zastavom utisnuli poslednje kockicu mozaika. Oni su se i potpisali na jednoj od fresaka.

Ovim gestom zvanično je počela druga faza radova na uređenju enterijera ove zavetne crkve srpskog naroda.

Po izlasku iz Hrama, Putin je, iako to protokolom nije bilo predviđeno, okupljenim građanima povikao “Hvala na prijateljstvu”, prvo na srpskom, a potom i na ruskom jeziku. Građani su potom počeli da skandiraju Putinu, i usledio je veliki aplauz.

Inače, građani, koji podržavaju predsednike Srbije i Rusije, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, još oko 15 sati počeli su da se okupljaju.

Među okupljenima je, javili su naši reporteri, bila i folk pevačica Svetlana Ceca Ražnatović.

Plato ispred Hrama je bio skroz pun, a svi građani nisu mogli da priđu platou, pa su ostali u okolnim ulicama.

S razglasa su tokom Putinovog obilaska Hrama puštane ruske pesme uz koje su okupljeni igrali.

Mnogobrojni građani nosili su slike s Putinovim likom, transparente podrške i zastave dve države.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *