Prve penzije uvećane za 5,9 odsto stižu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da u februaru stižu prvi čekovi sa uvećanim penzijama za oko 1,7 miliona penzionera a od početka godine povećani su i minimalna cena rada i plate u javnom sektoru,ocenivši da građani Srbije imaju puno razloga za optimizam.

Ističući koliko su sve to dobre vesti za Republiku Srbiju i njene građane, Mali je, kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, naglasio da će penzioneri iz kategorije samostalnih delatnosti uvećane penzije dobiti danas, vojni penzioneri i poljoprivrednici 5. februara, a ostali penzioneri 10. februara.

Podsetio je da je povećanje penzija rezultat primene švajcarske formule za usklađivanje penzija po kojoj su penzije od januara povećane za 5,9 odsto.

„U poslednjih nekoliko godina, odnosno od 2014, kada smo sprovodili fiskalnu konsolidaciju, penzije su porasle u proseku za oko 29 odsto, uključujući i pomenuto povećanje koje je stupilo na snagu 1. januara“, naveo je Mali.

Kada je reč o platama, istakao je da su u januaru zdravstveni radnici dobili povećanje od pet odsto, a da su ostali zaposleni u javnom sektoru dobili povećanje od 3,5 odsto, te da će od 1. aprila ove godine i za njih ukupno povećanje biti pet odsto.

Ministar se osvrnuo i na povećanje minimalne zarade za 6,6 odsto od 1. januara, odnosno sa 172,5 dinara po satu na 183,9 dinara.

Prema njegovim rečima, to znači da prosečna minimalna zarada u ovoj godini raste sa 30.137 dinara na 32.126 dinara.

Ove mere, ocenio je Mali, nisu i neće ugroziti stabilnost naših javnih finansija koje su, kako je rekao u odličnom stanju, što pokazuje i činjenica da država pomaže privredu i građane novim paketom mera podrške vrednim oko 2,5 milijarde evra.

„Kao što vidite, imamo mnogo razloga za optimizam, na šta ukazuje i činjenica da smo na kraju januara imali suficit od 13,3 milijarde dinara, a da je planiran deficit od 13,4 milijarde dinara. Dakle, imamo oko 27 milijardi dinara više novca nego što smo planirali i možemo da budemo veoma zadovoljni“, rekao je Mali, ističući da privreda funkcioniše i da je Srbija na odličnom ekonomskom putu.

U prilog tome je naveo i podatak da je u decembru prošle godine naša industrijska proizvodnja porasla za 4,1 odsto u odnosu na decembar 2019. godine, pri čemu je prerađivačka industrija imala rast 5,5 procenata.

„Spoljnotrgovinska razmena u decembru se oporavila zahvaljujući snažnom oporavku robnog izvoza koji je ostvario rast od 16,6 odsto. To se pre svega odnosi na izvoz prerađivačke industrije, ali je ostvaren rast izvoza i u sektoru poljoprivrede i rudarstva“, zaključio je ministar finansija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *