Produžene ekonomske sankcije Rusiji

Iz Saveta Evrope saopšteno je da su se odluci Evropske unije kojom će produžiti  ekonomske sankcije Rusiji do 31. januara 2019. godine priključile su se Crna Gora, Albanija, Norveška i Ukrajina.

U saopštenju se pojašnjava da su ekonomska ograničenja usmerena na finansijski, energetski i odbrambeni sektor, kao i na robu dvojne namene.

Prvi put su ove sankcije uvedene 31. jula 2014. godine na rok od godinu dana.

“Zemlje-kandidati Crna Gora i Albanija, Norveška kao članica Evropske ekonomske zone, te Ukrajina, priključuju se odluci EU od 5. jula”, navodi se u saopštenju i dodaje da EU pozdravlja potez ove četiri države.

Sankcije Moskvi su uvedene u leto 2014, u jeku ukrajinske krize, nekoliko meseci posle ruskog pripajanja Krima i ofanzive proruskih pobunjenika koja je potom usledila.

Kijev i zapadne zemlje optužuju Rusiju da podržava pobunjenike, uključujući i snabdevanje oružjem, što Moskva poriče.

EU je uvela sankcije za skoro 150 ljudi, među kojima ima i osoba bliskih predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, i stavila ih na “crnu listu”.

Njihova imovina u evropskim bankama je zamrznuta i uskraćene su im vize za ulazak u EU.

Evropski lideri su krajem juna u zaključcima ponovo pozvali Rusiju da “prihvati svoju odgovornost”za obaranje aviona MH17, oborenog projektilom iznad Ukrajine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *