Premijerka Srbije učestvuje na Međunarodnoj konferenciji rada u Ženevi

Na 108. Međunarodnoj konferenciji rada  u Ženevi koja ove godine obeležava stogodišnjicu postojanja učestvuje premijerka Srbije Ana Brnabić .

U Ženevu pristižu svetski lideri, poput nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona, predsednika Italije Serđa Matarele.

Među učesnicima su i premijerka Norveške Erna Solberg, premijer Švedske Stefan Lefven, predsednica Generalne skupštine UN Marija Fernanda Espinosa Garses, ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Iz regiona pored premijerke Brnabić, učestvovaće i premijer Slovenije Marjan Šarec.

Brnabić će tokom zasedanja konferencije predstavljati Srbiju u okviru programa za visoke zvanice i sutra će imati izlaganje.

Mere bezbednosti su oko Palate nacija i u celom gradu podignute na najviši nivo.

Međunarodna organizacija rada (ILO) osnovana je 1919. Godine, XIII poglavljem Mirovnog sporazuma iz Versaja kao međunarodna organizacija tripartitne strukture po čemu je jedinstvena.Cilj je bio promocija socijalne pravde i poboljšanje uslova rada i života u svetu.Smatra se da je upravo ova organizacija dala glavne „pečate“ industrijskom društvu, kao što su osmočasovno radno vreme, zaštita materinstva, zakoni koji se odnose na rad dece i dr.Međunarodna konferencija rada održava se jednom godišnje u Ženevi i svaka od 183 države članice zastupljena je sa četiri delegata – dva predstavljaju vladu, jedan poslodavce i jedan radnike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *