Premijerka Srbije o investicijama sa predstavnicima kompanije „Brose“

Sa izvršnim direktorom nemačke kompanije „Brose“ Urlihom Šrikelom, koja je započela izgradnju fabrike za proizvodnju auto-moto delova u Pančevu i planira zapošljavanje 1.100 radnika i ulaganja u Srbiji od najmanje 180 miliona evra do kraja 2026. godine razgovarala je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Brnabić je zahvalila predstavnicima nemačke kompanije na poverenju da investiraju i istakla da je njen cilj i vizija vlade koju vodi, podsticanje upravo takvih investicija i dolazak kompanija koje u Srbiji prepoznaju ne samo dobro tržište, već i kapacitet i kvalitet stručnog kadra.

Premijerka je poručila da ceni viziju menadžmenta kompanije da osim proizvodnje u Srbiji osnuje i centar za istraživanje i razvoj.

Kaže da je uspostavljanje saradnje sa univerzitetima u Srbiji, pre svega sa Elektrotehničkim i Mašinskim fakultetom, koji kompanija „Brose“ ima, od suštinske važnosti jer je jedan od ciljeva vlade dublje i efikasnije povezivanje kompanija sa obrazovnim sistemom i studentima.

Izvršni direktor kompanije „Brose“ objasnio je da je od navedenih 1.100 radnika, planirano da 460 zaposlenih bude sa visokom stručnom spremom, što bi iznosilo više od 40 odsto ukupnog broja radnika.

On je potvrdio da će firma, osim proizvodnih pogona imati i odeljenje koje će se baviti razvojem i da će biti neophodni kvalifikovani kadrovi koji se bave proizvodnjom hardvera i softvera. U tom pogledu sagovornici su se saglasili da Srbija poseduje odgovarajući kadar.

Direktor Šrikel je izjavio da je predviđeno da predstavnici kompanije posete i održe predavanje na Mašinskom i Elektrotehničkom fakultetu, kako bi se uspostavila kvalitetna saradnja.

Takođe, on je obavestio predsednicu vlade da će prva faza gradnje fabrike biti završena na proleće 2021. godine, a da će proizvodnja otpočeti krajem iste godine.

Premijerka Brnabić, istakla je da Srbija intenzivno gradi imidž države poželjne za investitore i da je tim povodom izmenila finansijske zakone i unapredila poreski sistem, što je stvorilo povoljnu klimu za ulaganja u našu zemlju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *