Preko Portala eUprava od danas upis dece u osnovnu školu

Kancelarija za IT i eUpravu Vlade Srbije saopštila je da od danas roditelji ponovo mogu pokrenuti postupak upisa svoje dece u osnovne škole preko portala eUprava.

Na Portalu eUprava dostupno je eZakazivanje termina za upis i testiranje deteta u osnovnoj školi.

„Roditelji na jednostavan način mogu da zakažu termin za upis i testiranje deteta u osnovnoj školi kojoj teritorijalno pripadaju“, saopštila je Kancelarija.

Navodi se da je prošle godine uslugu eZakazivanja termina za upis u osnovnu školu koristilo oko 35.800 roditelja i ovlašćenih lica.

Termin u osnovnoj školi može da se zakaže preko Portala eUprava ili u direktnom kontaktu sa školom, putem telefona ili imejla.

A odlaskom u osnovnu školu u zakazanom terminu roditelji završavaju sve aktivnosti vezane za upis, bez potrebe da donose ijedan papirni dokument jer će svi podaci biti pribavljeni po službenoj dužnosti elektronskim putem.

Izuzetno, obavezno je doneti u školu lekarsko uverenje ukoliko je lekarski pregled obavljen kod privatnog lekara ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi.

Svaka osnovna škola je u obavezi da ponudi termine za upis i testiranje u periodu od 1. aprila pa do 31. maja.

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da je ova elektronska usluga olakšala roditeljima postupak upisa deteta u prvi razred.

„Upis đaka prvaka je važan događaj u svakoj porodici i zato je važno da roditelji mogu da se posvete detetu i da ne budu opterećeni obilaskom šaltera i prikupljanjem dokumentacije“, rekao je on.

Direktor Kancelarije za IT Mihailo Jovanović naveo je da je uvođenje eZakazivanja zahtevalo povezivanje preko 1.200 osnovnih škola, 150 domova zdravlja i baze podataka četiri ministarstva, odnosno skoro 30 različitih informacionih sistema.

“ Uvođenjem ove usluge još jednom pokazujemo kako je javna uprava postala uspešan servis građana, kako građanima štedimo vreme, školama olakšavamo rad i unapređujemo transparentnost procesa upisivanja prvaka”, izjavio je on.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *