Predsednik Vučić sa sastao sa kineskim predsednikom Si Ðinpingom

Rano jutros predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa kineskim predsednikom Si Ðinpingom.Vučić je na poziv predsednika Ðinpinga doputovao u glavni grad Kine gde se održava forum „Pojas i put“.

U prisustvu dva predsednika potpisani ugovori za autoput Preljina – Požega i prugu NS – Subotica.

Predsednik Kine primio je Vučića u Velikom domu naroda u Pekingu i sa njim razgovarao o bilateralnim odnosima. To je njihov šesti susret.

U fokusu razgovora, kako je ranije najavio Vučić, bile su pre svega ekonomska saradnja dve zemlje i Kosovo i Metohija.

Vučić je na sastanaku ocenio da Srbiju i Kinu vezuje čelično prijateljstvo.“Veliku zahvalnost dugujemo i Vama lično i NR Kini za sve što ste uradili za Srbiju“, piše na Instagram profilu „BudućnostSrbijeav“ uz fotografije sa sastanka.

Po dolasku u Peking, Vučić je rekao da je Srbiji, kao maloj zemlji, ukazana velika čast i poštovanje u Kini. a brojna delegacija ministara tokom jučerašnjeg dana potpisala je i neke konkretne dogovore sa kineskim investitorima.

Takođe, Vučić je pozvao Sija da poseti Srbiju i vidi rezultate saradnje dve zemlje.

U Evropi, kada pomenete Kinu, svi se nešto pravdaju. Ja se nigde ne pravdam. Za razliku od onih koji nam svakodnevno poručuju: „Nije vam mesto u Evropi ili nećemo vas“, Kinezi nam kažu: „Mi sa vama hoćemo“. I mi hoćemo“, kaže Vučić, dodajući da Kina ne ugrožava suverenitet i integritet Srbije.

Kineski predsednik Si Ðinping rekao je u razgovoru s predsednikom Vučićem da Srbija ima važnu ulogu u izgradnji Incijative Pojas i Put i da dve zemlje treba da unaprede saradnju u tom okviru radi veće dobrobiti i prosperiteta za svoje građane, prenose kineski mediji. Kina i Srbija potpisale su sporazume u okviru Inicijative Pojas i put a dve strane obećale su da će unaprediti saradnju u okviru ovog megaprojekta, navodi Čajna global televižn njuz (CGTN).Kineski mediji su izdvojili da je predsednik Vučić izrazio čvrstu podršku Inicijativi jer je ona donela pravi benefit građanima Srbije.

Kineski medij prenosi i da je Vučić istakao da projekti kao što su železara u Smederevu koju je kupio najveći kineski proizvođač čelika Hbis, snažno doprineli napretku lokalne ekonomije.

Vučić je rekao i da je Srbija kao lojalni prijatelj Pekinga podržati Kinu u nekim ključnim pitanjima.

Ugovori o finansiranju dva velika projekta iz novog investicionog ciklusa u infrastrukturi, gradnji autoputa Preljina-Požega na Koridoru 11 i modernizaciji i rekonstrukciji dela brze pruge Beograd – Budimpešta od Novog Sada do Subotice, potpisani su u Pekingu u prisustvu predsednika Srbije i Kine Aleksandra Vučića i Si Ðinping.

Ugovore o kreditu za te projekte sa kineskom Eksim bankom potpisao je ministar finansija Siniša Mali.

U prisustvu dva predsednika potpisan je, takođe, Plan bilateralne saradnje između Vlade Srbije i Vlade NR Kine u okviru inicijative „Pojas i put“, koji, između ostalog, podrazumeva dalje unapređenje saradnje u oblasti izgradnje infrastrukture, uključujući puteve, železnicu, aerodrome, unutrašnje vodne puteve, intermodalni transport i upravljanje bezbednošću saobraćaja.

U kineskoj prestonici održava se drugi Forum „Pojas i put“, na kojem će, prema najavama domaćina, učestvovati dvostruko više državnih delegacija nego što je bilo pre dve godine, na prvom skupu, a među njima biće i visoki zvaničnici iz zemalja članica EU, koje u početku nisu učestvovale u ovoj inicijativi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se jutros u Pekingu sa Vangom Huningom, članom Stalnog komiteta Politbiroa CK KP Kine, članom sekretarijata Centralnog komiteta Kine i direktorom Kancelarije za istraživanja politike CK KP Kine.
„Imao sam izuzetnu čast da razgovaram sa Vangom Huningom o daljem razvoju bilateralnih odnosa i saradnji u okviru inicijative „Jedan pojas, jedan put“ „, objavljeno je na Vučićevom Instagram nalogu „budućnosrbijaav“.

Kako je dodao, srećan je zbog posvećenosti državnog vrha Kine za dalje unapređenje odnosa dve zemlje.

Predsednik Srbije se prethodno sastao sa predsednikom Kine Si Ðinpingom i učestvovao na panelu „Povezivanje među ljudima“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *