Predsednik Vučić na sastanku sa Micotakisom:Grčka neće promeniti svoj stav kada je u pitanju priznanje samoproglašene države Kosovo

Oko ponoći po srednjeevropskom vremenu,predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u u Njujorku, premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom, što je njihov prvi susret od Micotakisovog izbora za predsednika vlade. Predsednik Vučić danas će se sastati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Vučić i Micotakis su sinoć razgovarali o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i evropskom putu Srbije.

Predsednik Vučić je zamolio premijera Micotakisa da Grčka ne menja svoj stav o nepriznavanju samoproglašene nezavisnosti Kosova, istakavši da je to za Srbiju od presudnog značaja, navedeno je u saopštenju.

Premijer Micotakis je istakao da Grčka podržava dijalog, ali da smatra da mu jednostrani potezi ne doprinose, kao i da Grčka neće promeniti svoj stav kada je u pitanju priznanje samoproglašene države Kosovo, navedeno je u saopštenju.

Predsednik Srbije je istakao da srpski i grčki narod vezuje iskreno prijateljstvo, naglasivši da je neophodno raditi na jačanju ekonomske saradnje.On je zahvalio Grčkoj za podršku koju pruža Srbiji na evropskom putu, kao i na podršci dijalogu Beograda i Prištine.

Vučić je upoznao premijera Micotakisa sa problemima koji su nastali nakon odluke Prištine da uvede takse na uvoz robe iz Srbije.

Predsednik Srbije je čestitao premijeru Micotakisu pobedu na izborima i izrazio nadu da će uspeti da sprovede ambicioznu agendu koju je postavio pred svoju Vladu.

Sastanak sa Micotakisom jedan je u nizu bilateralnih susreta predsednika Srbije, koje će imati tokom boravka u SAD, gde učestvuje na 74. zasedanju Generalne skupštine UN. Najavljujući razgovor sa grčkim premijerom, Vučić je uoči puta u Njujork rekao da je molba Srbije da Grčka ne prizna nezavisnost Kosova. „On će želeti da čuje i albansku stranu, a naša molba grčkim prijateljima će biti da ne priznaju kosovsku nezavisnost“, rekao je Vučić, koji je i sam najavio da ga čekaju brojni susreti i teški razgovori, jer će glavna tema njegovih susreta biti Kosovo.

Inače, Vučić je odmah po objavljivanju rezultata parlamentarnih izbora u Grčkoj, početkom jula, razgovarao sa Micotakisom i čestitao mu pobedu.

Vučić je tada izjavio da je Grčka Srbiji istinski prijatelj, da smo sa Aleksisom Ciprasom imali korektnu saradnju, a da veruje da sa Micotakisom ta saradnja može biti još bolja.

Predsednik Srbije imaće niz bilateralnih sastanaka i susreta sa svetskim zvaničnicima, među kojima je i nemačka kancelarka, koja je taj sastanak i inicirala, zatim generalni sekretar UN, predsednici i premijeri više zemalja, diplomate i uticajni ljudi, koji su u Njujorku povodom jesenjeg zasedanja generalne skupštine svetske organizacije.

U fokusu njegovih razgovora biće Kosovo i Metohija, a ti razgovori će, kako je uoči puta ocenio Vučić, biti veoma teški.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *