Polovinom novembra gotov gasovod Srbija-Bugarska

Polovinom novembra će  biti završena izgradnja gasne interkonekcije Srbija – Bugarska,izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

„Ovim gasovodom Srbija će prvi put imati pristup različitim izvorima gasa, imaćemo mogućnost da korisitmo gas iz Azerbejdžana i Grčke. Sredinom novembra očekujemo da bude fiizčki završena izgradnja“, rekla je Đedović Handanović na Gasnom forumu Jugoistočne Evrope, u hotelu Falkenštajner. U pregovorima smo sa azerbejdžanskom stranom i radimo na tome da potpišemo komercijalni ugovor do kraja novembra između JP Srbijagas i azerbejdžanskog snabdevača, dodala je ona. Gasni forum organizuje portal Energija Balkana pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike, a glavna tema foruma je uspešno poslovanje na putu ka „Net Zero ekonomiji“, s obzirom da gas ima ključnu ulogu u sprovođenju zelene energetske tranzicije.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da Srbija spremno čeka predstojeću zimu i da su rezerve gasa trenutno na nivou oko 700 miliona metara kubnih na skaldištima u Srbiji i Mađarskoj. „Ovo je istorijski rekord i znatno više nego što je to bilo na početku prošle grejne sezone“, rekla je Đedović Handanović na Gasnom forumu Jugoistočne Evrope, u hotelu Falkenštajner. Gasni forum Jugoistočne Evrope organizuje portal Energija Balkana pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike, a glavna tema foruma je uspešno poslovanje na putu ka „Net Zero ekonomiji“, s obzirom da gas ima ključnu ulogu u sprovođenju zelene energetske tranzicije.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović najavila je da će naftovod Srbija – Mađarska biti izgrađen do 2028. godine. „Krenuli smo sa izgradnjom naftovoda Srbija-Mađarska koji je u fazi izrade tehničke dokumentacije, a investitor će biti Transnafta. Plan je da izgradnja ovog naftovoda bude završena do 2028. godine, što će omogućiti transport oko četiri miliona tona nafte“, rekla je ministarka. Na tome će se raditi uporedno sa proširenjem kapaciteta za skaldištenje nafte, što je preduslov da povećamo naše obavzne rezerve u skladu sa evropskom regulativom, rekla je Đedović Handanović na Gasnom forumu Jugoistočne Evrope u hotelu Falkenštajner. Ona je rekla da je taj naftovod do Mađarske važan zbog diversifikacije snabdevanja sirovom naftom. Đedović Handanović je, govoreći o gasu, rekla da država planira do 2028. godine da izgradi i gasovode sa Severenom Makedonijom i Rumunijom. Gasni forum Jugoistočne Evrope organizuje portal Energija Balkana pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike, a glavna tema foruma je uspešno poslovanje na putu ka „Net Zero ekonomiji“, s obzirom da gas ima ključnu ulogu u sprovođenju zelene energetske tranzicije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *