Od sutra na treningu sportisti

U grupama najviše od 10 ljudi,srpski sportisti ponovo mogu da treniraju na otvorenom,što je prvi korak prema dugo željenom nastavku takmičenja koje je prekinuto zbog pandemije korona virusa.

Prvi se na treninge vraćaju fudbaleri, Crvena zvezda i Partizan sutra će posle mesec i po dana ispuniti terene na stadionu Rajko Mitić i SC „Teleoptik“, isto će uraditi Vojvodina, Radnički Niš, Spartak, Voždovac, Čukarički i drugi klubovi.

Kako sada stoje stvari, izvesno je da će se Superliga završiti na terenu, kao i Kup Srbije, s tim da je mnogo verovatnije da će se u prvenstvu odigrati samo preostala četiri kola, bez plej-ofa i plej-auta.

Krajnji rok da se odluči o načinu završetka sezone je 25. maj, a prve utakmice, bez publike, mogli bismo da očekujemo krajem maja ili početkom juna.

I dok se u fudbalu nazire nastavak, u drugim kolektivnim sportovima, pre svega dvoranskim, kao što su košarka i rukomet situacija je mnogo komplikovanija, jer još nisu dozvoljeni treninzi na zatvorenom, dok je, recimo, u odbojci sezona završena i titule se dodeljene Vojvodini i TENT-u.

To znači da će odbojkaši i odbojkašice na teren tek naredne sezone.

Najviše bure biće, kao i prethodnih sezona, u košarkaškoj ABA ligi, gde se „lome koplja“, a sve će zavisiti i od nastavka takmičenja u Evroligi i Evrokupu.

Košarka je, bez dileme u najtežoj situaciji, pre svega i zbog činjenice da većina klubova i ne može da počne sa treninzima jer su brojni internacionalci otišli kućama, pogotovo Amerikanci, koji najavljuju i da ne žele da se vrate jer bi na taj način rizikovali ugovore za sledeću sezonu.

I tu je poznat krajni datum do koje će se sve znati,a to je 24. maj.

Zvezda i Partizan imaju opciju da od sutra krenu da treniraju na otvorenom, iz Humske su najavili da razmišljaju o tome, ali još ništa nije potvrđeno.

Ono što je sada izvesno, jeste da domaće Superlige teško da će biti ove godine, to takmičenje skoro da niko i ne spominje, pa bi najrealniji ishod bio da Srbija nema šampiona za 2020. godinu.

Vaterpolo je prema analizi stručnjaka jedan od najbezbednijih sportova u vreme opasnosti od virusa, zbog hlora u vodi, ali još se ne zna kako će se završiti i regionalna i domaća liga. U regionalnoj je ostalo tek još nekoliko utakmica, a kao ideja za završetak domaće lige figurira turnir na otvorenom, gde bi se sve završilo za dva-tri dana, ali za sada nema ništa zvanično.

Takođe, veliko pitanje je da li će se završiti evropska takmičenja, sponzori su se već povukli iz nekih klubova u Mađarskoj, pa je budućnost neizvesna.

Sportisti u pojedinačnim sportovima, poput Ivane Španović ili veslača i kajakaša, strelaca, rvača, džudista, već su se vratili treninzima na otvorenom, međutim, njihov problem je što su otkazana sva takmičenja, praktično cela sezona „visi“ i sada im je preostalo samo da polako vraćaju fizički spremnost i neophodnu formu.

Ipak, ono što je najvažnije jeste da se sport, zahvaljujući smirivanju pandemije, pokreće sa mrtve tačke i da će leto, bar sa sportske strane, biti aktivnije nego ikad.

Istina, bez navijača, ali zdravlje je najvažnije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *