Od novembra drugo poskupljuje gasa,do 10 odsto

Drugo poskupljenje gasa biće ove godine do 10 odsto od 1. novembra, kao i da će tačna cifra biti poznata sledećeg meseca,izjavio je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Bajatović je rekao da će cena gasa porasti sa 43 dinara po kubnom metru do 47 dinara i da će, ako prosečna potrošnja bude oko 400 kubika, to biti rast od oko 1.200 dinara po prosečnom računu u grejnoj sezoni. „Međunarodni monetarni fond je tražio 10 odsto, ali ako papiri Srbijagasa pokažu da to može i malo manje, pa nećemo ići na uštrb kupaca, već samo da se održi likvidnost Srbijagasa da mogu da se finansiraju zalihe. Ako bude preko toga, trošak će snositi država Srbija“, rekao je Bajatović gostujući na RTS. On je istakao je da povećanje cene gasa od 1. novembra zavisi od dve stvari. „Cena na berzi po kojoj ga možemo kupiti i, eventualno, koliko Srbijagasu treba novca da kredite koji su na pet i sedam godina možemo da vratimo. To poskupljenje sigurno neće biti veće od 10 odsto. Koliko će biti konkretno, izračunaćemo praktično sledećeg meseca. Trebalo bi da se desi od 1. novembra“, naglasio je Bajatović. Prema njegovim rečima, Srbija će u zalihama imati oko 700 miliona kubnih metara gasa. „Radi se o oko 400 miliona kubika u Banatskom dvoru i puni se skladište u Mađarskoj.

Takođe i u ruskom delu Banatskog dvora Srbija ima oko 300 miliona kubika“, dodao je Bajatović. On je rekao da ne zna kakva će biti zima, ali da ćemo biti bezbedni i ako temeprature budu minus 20. Direktor Srbijagasa rekao je da nema dovoljnih količina gasa za Evropu, ali i da nema špekulativnih aktivnosti koje su se dešavale kada je gas dostizao i 3.700 dolara. „Trenutno je cena gasa oko 300 dolara za 1.000 kubnih metara na referentnoj evropskoj berzi, plus transport, plus ako imate carine ili taksa. Mi ga trenutno nabavljamo po istoj toj ceni, praktično iz ruskog aranžmana, ali bez ikakvih dodatnih posrednika i dodatnih troškova“, rekao je on.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *