Od 6. juna tri nove izložbe u Kulturnom centru Beograda

U četvrtak, 6. juna Kulturni centar Beograda otvara  tri nove izložbe u sva tri galerijska prostora.

U galeriji „Artget“ biće postavljena izložba „Betina fotografija godine 2019“ kustoskinje Milene Marjanović.

Na šesnaesti konkurs „Betina fotografija godine 2019“ pristigla su 294 rada 79 autora iz osam zemalja, a stručni žiri u sastavu istoričarka umetnosti Milena Marjanović i fotografi Nenad Petrović i Imre Sabo, odabrao je 44 fotografije za izložbu.

U Likovnoj galeriji posetioce očekuje Lana Stojićević i izložba „Sunny Side“.

Polaznu tačku za istraživanje Lana Stojićević je pronašla u inovativno izgrađenom bazenu hotela „Zora“ u Primoštenu.

Hotel, danas privatiziran i preuređen, izgrađen je 1969. prema projektu Lovre Perkovića i inspirisana reklamom iz 1971. na kojoj je slavni gost hotela Orson Vels, umetnica gradi narativ o asocijativnoj futurističkoj kupoli bazena.

Minimalnim intervencijama modernistička kupola je izmeštena u svet naučno-fantastičnih filmova šezdesetih te tako bazen postaje svemirski brod, a slogan „Dođite i vidite istinu”, kojim je Jugoslavija u skladu s politikama nesvrstanosti pozivala strane goste da dožive sunčanu stranu socijalizma, postaje slogan „Sunny Side“ misije.

U saradnji sa Gete Institutom u galeriji „Podroom“ biće otvorena interaktivna izložba video-igara „Games and Politics“ (Igre i politika).

Ova izložba je ujedno i uvodna manifestacija u okviru novog programskog težišta Gete Instituta, a to je digitalni svet uopšte naročito gejming, kao i njihova društvena uloga i značaj.

Na izložbi posetioci će imati priliku da se upoznaju sa 18 video-igara, od toga 16 u celovitoj verziji i dve u verziji „let“s play“.

Pored samih igara, izložba obuhvata i dva dokumentarna filma na ovu temu, a biće praćena bogatim programom – radionicama, predavanjima, vođenjima i grupnim igranjem igrica.

Izložbe će biti otvorene do 27. juna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *