Od 28. septembra u Beogradu Međunarodni Festival saksofona

U Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu 28. septembra biće otvoren Međunarodni festival saksofona u Srbiji “Belgrade SAXperience“ i trajaće do 1. oktobra, saopštila je direkcija manifestacije.

Festival će otvoriti koncert dua “Avido“, koji čine saksofonista Alvaro Kolao Leon i harmonikaš Ðorđe Davidović – na večeri nazvanoj “Austrian Waltz“ publika će imati priliku da čuje dela Johana Sebastijana Baha, Astora Pjacole, Kloda Debisija i drugih poznatih kompozitora.

Duo je osnovan 2015. godine u Beču i čine ga dva umetnika sa međunarodnom reputacijom – sastav je osvojio nagrade na takmičenjima u En Arboru (Mičigen, SAD) i u Osaki (Japan) i uspešno su nastupali širom sveta donoseći nešto novo na klasičnu i krosover scenu.

Interpretacije ova dva muzičara na saksofonu i harmonici kreiraju snažan i jedinstven osećaj, povezujući scensku umetnost sa izvanrednim delima baroka i klasike.

Druge večeri festivala će u Svečanoj sali Skupštine Grada biti održan koncert Morphing Saxophone Kvarteta, koji čine sopran saksofon Kristof Greze, alt saksofon Edi Lopez, tenor saksofon Antoni Malkon i bariton saksofon Metju Delaž.

Na programu nazvanom “Parisian Nights“ biće izvedene kompozicije Edvarda Griga, Morisa Ravela i Kloda Levijea.

Članovi sastava Morphing Saxophone su osvojili prvu nagradu na prestižnom takmičenju kamerne muzike u Osaki 2011. godine, što im je omogućilo da nastupe na 15 koncerata širom Japana naredne godine, kao i na brojnim festivalima u Francuskoj i drugim zemljama.

Duo “Vibrance“ iz Srbije nastupiće treće večeri festivala u Ustanovi kulture Parobrod.

Sastav čine saksofonista Milan Savić i mecosopran Ana Radovanović, a na koncertu pod nazivom “Serbian Inventions“ publici će premijerno predstaviti kompozicije srpskih autora Aleksandra Sedlara, Tatjane Milošević i Svetlane Savić.

Direktor Festivala saksofona Milan Savić je diplomirao saksofon na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i klarinet na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Dobitnik je francuskog ordena Vitez umetnosti koje dodeljuje Ministarstvo kulture i književnosti Francuske.

Mecosopran Ana Radovanović je master akademske studije završila na Odseku za solo pevanje, a doktorske studije na Odseku za kamernu muziku na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Ostvarila je nekoliko operskih uloga i realizovala veliki broj koncerata.

“Kompozicija “Ja sam to“ (“I Am That“) zamišljena je kao svojevrsna interaktivna mantra za mecosopran i elektroniku. Nastala je 2020. godine na inicijativu Ane Radovanović i sadrži sedam odseka. Osim drugog, svi donose tekstove sanskritskih mantri. Elektronski sloj kompozicije uglavnom je kreiran od zvukova disanja i zvučnih sadržaja koji se koriste za meditiranje”, navela je Tatjana Milošević o delu koje će premijerno biti izvedeno na festivalu.

„“Bezimena“ je komponovana za glas, saksofon i elektroniku, na stihove istoimene pesme Nedeljka Terzića. U ovoj pesmi sam čula teme distance, otuženja, nerazumevanja, čežnje, tuge… Učitala sam i našu sadašnjost – tehnologiju koja stoji između ljudi kao nevidljiva veza ili providni zid”, rekla je kompozitorka Svetlana Savić o svom delu.

O delu nazvanom “Pesme moje majke“, koje je posebno komponovao za “SAXperience“ Aleksandar Sedlar je rekao da predstavlja ciklus pesama za mecosopran i alt saksofon.

“Pesme se izvode “attača“ i komponovane su na neobjavljenu poeziju moje majke Ljiljane Bogoeve Sedlar, nastalu u periodu između 1995. i 1997. godine. Ciklus je komponovan u leto 2021. godine i posvećen je ansamblu “Vibrance Duo“ ”, kaže Sedlar.

Festival će svečano biti zatvoren u prostoru “Dorćol Platz“ nastupom italijanskog saksofoniste Damjana Grandesa u okviru projekta “GrandešoCera“, koji ppotpisuje kompozitor Andrea Čera, a to veče nazvano je “Italian Progrešiv“.

Koncerti u okviru programa manifestacije se održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, zbog čega je broj mesta za publiku ograničen i rezervacije su neophodne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *