Od 22.do 27. oktobra održava se jubilarni 35. Beogradski džez festival

Pod pokroviteljstvom Grada Beograda,od 22. do 27. oktobra biće održan 35. Beogradski džez festival.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl je istakao da će jubilarno izdanje trajati rekordnih osam dana. On se zahvalio predsedniku Organizacionog odbora festivala i zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću jer je njegovim angažovanjem, kako je rekao, festival dobio novi polet i energiju.

–Beogradski džez festival je u neku ruku „festival povratnik”, jer je imao pauzu od 1991. do 2005 godine, i za jednog povratnika pokazuje izuzetnu kondiciju i dokazuje da Beograd živi i diše džez, ne samo tih nekoliko dana već i pre i posle festivala – ukazao je resorni sekretar na konferenciji za novinare u Domu omladine.

On je naglasio da je Grad Beograd u ovogodišnji festival uložio 16 miliona dinara, tri više nego u prošli, dok će 2020. godine budžet festivala iznositi 20 miliona dinara.

–Ulaganje Grada Beograda u ovaj festival je kontinuiran i sve veći, jer vidimo da je svake godine sve bolji – ukazao je Karl i pozvao sugrađane i goste prestonice da posete manifestaciju.

Vršilac dužnosti direktora Doma omladine Beograda Nenad Dragović istakao je da je jubilarni, 35. Beogradski džez festival razlog za slavlje kako organizatora, tako i cele kulturne javnosti.

–Beogradski džez festival je od svog osnivanja, 1971. godine postao značajna međunarodna kulturna manifestacija, koji je u Beograd doveo neke od najboljih svetskih džez umetnika. Obnovom festivala 2005. godine, visoko je podignuta granica u umetničkom smislu. Doveli smo više od 300 bendova koje videlo 200.000 posetilaca – naveo je Dragović i podsetio da je Beogradski džez festival jedini iz Srbije primljen u Evropsku džez mrežu, koja okuplja najkvalietenije džez festivale na kontinentu.

On je istakao da će ljubitelji džeza ove godine biti u prilici da u Domu omladine i Kombank dvorani vide više od 30 sastava iz celog sveta i 140 učesnika. Takođe se zahavalio svim pokroviteljima i sponzorima manifestacije. Posebno se zahvalio predsedniku Organizacionog odbora festivala i zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću jer je, kako je rekao, svojim zalaganjem pomogao da festival radi u boljim uslovima, omogućavajući da se postigne viši stepen umetničkih kvaliteta.

Umetnički direktor Beogradskog džez festivala Vojislav Pantić najavio je nastup Čarls Lojda (Charles Loyd Kindred Spirits), kako je istakao, vodećeg imena današnjeg džeza. Zatim nastup Stenlija Klarka (Stanley Clark Band) jednog od legendarnih fusion izvođača i Stiv Kolmena (Steve Coleman and Five elements) iz domena avangarde, kako je rekao, tri predstavnika „starije garde” koji se bave različitim muzičkim stilovima. Takođe je najavio nastupe velikog broja mladih evropskih umetnika, koji sviraju kreativnu, zanimljivu i drugačiju muziku poput sastava „Shake Stew ” iz Austrije ili italijanskog sastava „Francesco Diodati Yellow Squeeds ”, te nemačkog pijaniste Mihaela Volnija (Michael Wollny Trio), ali i nastup legendarnog sastava „Mingus Big Band”.

Konfrenciji su prisustvovali direktor Italijanskog insistuta za kulturu David Skalmani, direktor Austrijskog kulturnog foruma Adrijan Fajks i muzičar Vladimir Nikolov, čiji će sastav otvoriti 35. Džez festival u Beogradu. Organizatori su istakli da su ulaznice za sve koncerte u prodaji, kao da je 80 odsto kompleta ulaznica za glavni program već rasprodat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *