Od 1. do 7. oktobra obeležava se Dečja nedelja

Dečja nedelja se ove godine obeležava od 1. do 7. oktobra pod sloganom „Moje je pravo da živim srećno i zdravo – za odrastanje bez nasilja“.

Zaštitnik građana danas je, povodom Dečje nedelje, pozvao nadležene da se pridržavaju propisa i ispunjavaju svoje zakonske obaveze kada se radi o nasilju nad decom, jer je novi zakon jasan i izričit u pogledu odgovornosti škole i objektivne odgovornosti roditelja.

„Pravo na bezbrižno detinjstvo, na odrastanje u sigurnim i bezbednim uslovima, bez izlaganja rizicima nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja – minimum je koji dugujemo deci i generacijama koje dolaze“, izjavio je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Pašalić je naveo da godinama unazad, čak 30 odsto pritužbi koje Zaštitnik građana dobija u oblasti prava deteta, odnosi se na nasilje nad decom.

Takođe, po istraživanjima relevantnih organizacija, većina učenika u Srbiji svedočila je nasilju u školama, pre svega vršnjačkom. Tuče i verbalno nasilje samo su najvidljivije metode u lepezi psihološkog zlostavljanja koje deca često trpe, a uključuje još i vređanje, ismevanje, širenje laži, socijalnu izolaciju, pretnje, zastrašivanje i elektronsko nasilje.

Zaštitnik građana je podsetio da je, Zakonom o osnovama obrazovanja i vaspitanja iz 2017. godine, odgovornost za podnošenje prijava za ono što se dogodi u školi, sa prosvetnih inspektora preneta na školu.

„To važi i u slučajevima vršnjačkog nasilja pa je u slučaju prekršaja, škola obavezna da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja, odnosno zakonskih staratelja deteta, budući da su oni objektivno odgovorni. Takve prijave su izuzetno retke i uglavnom se podnose zbog nepohađanja nastave ili neredovnih dolazaka, dok je broj prijava zbog vršnjačkog nasilja zanemarljiv, što upućuje na zaključak da se zakon ne poštuje ili se poštuje u nedovoljnoj meri“, istakao je Pašalić.

Zaštitnik građana poziva nadležene da se pridržavaju propisa i ispunjavaju svoje zakonske obaveze, jer je novi zakon jasan i izričit u pogledu odgovornosti škole i objektivne odgovornosti roditelja, odnosno staratelja, poručio je Pašalić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *