Obnovljeni Zavičajni muzej Župe otvorila Gojković

Obnovljeni Zavičajni muzej Župe i novu stalnu postavku u njemu,otvorila je potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i poručila da je ovo od izuzetne važnosti za Aleksandrovac, kao i ovaj deo naše zemlje, ali i dobar primer kako jedna lokalna zajednica uspešno čuva i predstavlja ono što su joj preci ostavili u nasleđe, saopštili su iz Ministarstva kulture i informisanja.

„Muzej u kome se nalazimo ponovo otvara svoja vrata u potpuno rekonstruisanoj zgradi iz 19. veka, koja je pod zaštitom države, tačno 140 godina otkako je grad dobio svoje sadašnje ime kao spomenik kulture. Sve ovo daje povoda da se još jednom podsetimo uloge i značaja koju ova i slične muzejske ustanove imaju za očuvanje bogatog kulturnog nasleđa naše države i naroda“, istakla je Gojković.

Ministarka kulture i informisanja je podvukla da su postojeće muzejske zbirke, od kojih je arheološka najpoznatija zahvaljujući figurinama iz Vitkova, odnedavno upotpunjene zbirkom minerala i kristala čime je zaokružena jedna celina koja sada na primeren način svedoči o izuzetno bogatoj istoriji čitavog ovog kraja.

„Ministarstvo kulture i informisanja prepoznalo je važnost ove kuće kulture, davanjem Zavičajnom muzeju Župe status ustanove zaštite kulturnog nasleđa i opredeljujući sredstva za novu stalnu postavku i obnovu ove divne zgrade. Pored stvaranja uslova za adekvatno čuvanje i predstavljanje kulturne baštine, ne manje je bitno što će obnovljeni muzej u dobroj meri doprineti i turističkoj ponudi, po kojoj je Župski kraj oduvek bio poznat“, podvukla je Gojković.

Naglasivši da odgovorna kulturna politika podrazumeva savremeno opremljene i ravnomerno raspoređene muzejske centre na čitavoj teritoriji naše zemlje, Gojković je rekla da su obnove i rekonstrukcije muzeja i galerije širom Srbije, i prateće izrade stalnih postavki, među prioritetima u radu Ministarstva kulture i informisanja.

„Svaki deo Srbije ima svoju autentičnu priču, najčešće isprepletanu sa predanjima drugih delova naše otadžbine, kulturama naroda koji su nastanjivali ovdašnje predele i civilizacijama, ponekad dalekim, koje su ostavljale duboke tragove“, rekla je Gojković i dodala da naše, po mnogo čemu jedinstveno kulturno nasleđe, treba inovativno i uporno predstavljati i svetskoj i domaćoj javnosti.

„Ponekad se čini da svet i ne poznaje dovoljno bogatstvo naše kulturne riznice i šta se sve u njoj može naći. S druge strane, da bismo sačuvali i dalje gradili kulturni i nacionalni identitet, potrebno je uvek iznova ponavljati dolazećim generacijama koliki je značaj onoga što su nam preci ostavili. Obnovljeni Zavičajni muzej Župe ispunjava i i jednu i drugu misiju, tako da se sa punim pravom može reći da je i svetski i naš“ konstatovala je Gojković.

Ministarka kulture i informisanja je napomenula da o bogatstvu Zavičajnog muzeja Župe slikovito govori i više od 1.000 ovde izloženih eksponata koji obuhvataju vremenski raspon, od 7. veka pre nove ere do savremenog doba.

„Verujem da će posetiocima posebno biti zanimljiva „Vitkovačka figurina“ predstavljena prošle godine, stara šest i po hiljada godina, kao i ranije pronađene figure koje su svojevremeno krasile izložbene prostore u muzejima brojnih svetskih centara“, rekla je Gojković i dodala da će publika moći da pogleda i predmete koji svedoče o raznovrsnom srednjevekovnom životu ovog kraja, prvenstveno grada Koznika i manastira Drenče, koji su među najprepoznatljivijim simbolima Župe.

„Od velikog simboličkog značaja, u okviru predstavljanja perioda 18. i 19. veka, je ukaz kralja Milana Obrenovića iz 1882. godine o preimenovanju mesta u Aleksandrovac“, zaključila je ministarka kulture i informisanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *