Obilnije kiše bi odgovarale usevima

Stručnjaci navode da bi ozimim usevima pšenice i šećernoj repi, kao i predstojećoj setvi kukuruza, suncokreta i soje odgovarale  obilnije padavine.

Za ovo doba godine jako su slabo razvijeni usevi ozimih strnih žita u poređenju sa prethodnim godinama.

Pšenica posejana u prvoj polovini oktobra nalazi se u fazi od tri lista do tri bočna izdanka.

„To znači da je stanje vrlo šaroliko kod rano posejanih useva usled suše i neujednačenog nicanja tokom oktobra i prve plovine novembra“, kaže za Tanjug Vladimir Aćin iz Odeljenja za strna žita Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.

Posejano je ukupno oko 550.000 hektara ozime pšenice i oko 80.000 hektara ozimog ječma, što je manje u odnosu na proizvodnu 2017/2018 kada je pod ozimom pšenicom bilo 643.000 hektara, a pod ječmom oko 106.000 hektara.

Naveo je da se usevi posejani krajem oktobra i početkom novembra 2018. godine nalaze u fazi bokorenja, što znači jedan bočni izdanak i ujednačeniji su u rastu.

„U toku je setva šećerne repe, a početkom aprila kreće setva suncokreta, kukuruza i soje. Bilo bi dobro da padne obilnija kiša kako bi se popravila vlaga i u dubljim slojevim zemljištima“, naveo je Aćin.

Pored padavina, usevima bi, kaže, pogodivale i umerene temperature oko prosečnih vrednosti za april i maj, odnosno oko 12 stepeni u aprilu i 17 ili 18 stepeni u maju.

Prema podacima RHMZ, stanje vlage zemljišta u Vojvodini je do jednog metra dubine oko 80 milimetara što je najmanji sadržaj u poređenju sa prethodnih šest, sedam godina.

„To može predstavljati problem i za useve kukuruza, suncokreta i soje. Od početka godine u Novom Sadu i okolini je bilo oko 70 litara padavina po metru kavdratnom, a višegodišnji prosek je oko 90 litara po metru kvadratnom“, rekao je Aćin.

Stručnjaci priželjkuju da se ne ponovi april i početak maja 2018. kada su zabeležene rekordne temperature za taj period, kada je u aprilu prosečna temepratura bila 18 stepeni, a u maju 20 stepeni.

„Potrebne su veće količine padavina u odnosu na višegodišnji prosek za april i maj i umerene temperature u aprilu i maju. Takvi vremenski uslovi bi omogućili tako slabije razvijenim biljakama da sporije prolaze kroz faze porasta stabla (vlatanja) i kasnije i formiranje i nalivanje zrna“, kaže Aćin.

Proizvođači, kako je rekao, treba da obrate pažnju i na pojavu korova, jer će njihovo napredovanje biti lakše zbog slabije razvijenih useva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *