Obeležena 81. godina od smrti Branislava Nušića

Upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić rekla je posle polaganja cveća na spomenik Branislavu Nušiću da on uz Jovana Steriju Popovića, a kasnije i Aleksandra Popovića i Duška Kovačevića, pripada vrhu srpske i sigurno evropske komediografije.

„Nušić je bio veličanstven i osetljiv čovek koji je razumeo i voleo svoj narod. On je svoj život posvetio pokušaju da se mentalitet tog naroda malo promeni nabolje. U to ime smo mu zahvalni i svake godine u ovo vreme mi ćemo na ovom mestu da mu odajemo poštu“, kazala je Vujić.

Ona je dodala da je Nušić sigurno tamo „gore“ s nama i da čuva svoju kuću i da obilazi hodnike kojima je hodao i voli svoje glumce onako kako je to Čehov činio.

„Veliki pisci kao što je Nušić pišu o stvarima koliko smo mi grešni, ali nam taj greh opraštaju i razumeju našu poziciju. Gospodine Nušiću, praštajte nam makar zbog toga što se u Narodnom pozorištu u aktuelnom reprtoaru igraju četiri vaša komada“, kazala je Vujićeva.

Miodrag Ilić, predsednik Fondacije „Nušić“, kazao je da danas svi izražavamo zahvalnost našem velikom umetniku i rodoljubu, čoveku koji je voleo naš narod i u pozorištu ostavio trajni beleg.

„Branislav Nušić nije bio samo dramski pisac. On je bio osnivač mnogih institucija koje ovde postoje. Dramski autori su učili od njega, jer je bio čovek koji je doneo evropsko pozorište u Srbiju. Pomogao je da se kod nas izgradi kultura teatra više nego bilo ko“, kazao je Ilić.

„Audiobiografiju Branislava Nušića“ koja je danas prikazana u Muzeju Narodnog pozorišta čine delovi iz njegovog romana „Autobiografija“, kao i drugi podaci iz njegovog života.

Režiju potpisuje Marko Ðurić, a uloge tumače Dragan Vujić, Dušica Novaković, Slobodan Roksandić, Milan Bosiljčić, Marko Milovanović i drugi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *