O investicijama Mihajlović razgovarala sa korejskim ambasadorom

Sa ambasadorom Republike Koreje u Srbiji Li Ðeungom razgovarala je potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović o ekonomskim odnosima dve zemlje.

Naglašena je mogućnost intenziviranja saradnje u energetskom i rudarskom sektoru i učešća korejskih kompanija u izgradnji novih energetskih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore.

„Usvojili smo četiri nova zakona koja su u skladu sa najvišim EU standardima. Imamo novi Zakon o korišćenju OIE, prvi put u Srbiji, koji je jako važan i koji predstavlja osnovu za novi investicioni okvir. Postoji dovoljno prostora da saradnju u ovoj oblasti podignemo na viši nivo. Takođe, novost u našem zakonodavnom okviru je i Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, što je jedan od stubova naše energetske politike“, rekla je Mihajlović.

„Naša vizija je da osiguramo energetsku bezbednost i omogućimo klimatski neutralan razvoj Srbije, jer zelena agenda predstavljaju novu šansu za privredni rast. Otvoreni smo za razgovore o svim energetskim izvorima, uključujući i nuklearne elektrane”, rekla je Mihajlovićeva.

Ambasador Republike Koreje Li Ðeung rekao je da je Srbija odlična destinacija za investicije korejskih kompanija i da postoji interesovanje za rad na srpskom tržištu.

On je izrazio saučešće povodom nesreće u rudniku „Soko“ u kojem je stradalo osam rudara.

„Molim Vas da prenesete moje saučešće i porodicama stradalih rudara. Pratio sam sve što se dešavalo tog dana i cenim Vašu brzu reakciju i činjenicu da ste odmah otišli u rudnik i što ste garantovali i obezbedili podršku porodicama. To pokazuje koliko ste vi i Vlada Srbije odgovorni i čast mi je da mogu da predstavljam svoju zemlju u Srbiji. Mi smo se opredelili za to da budemo karbonski neutralna zemlja, pored OIE, oslanjamo se i na nuklearnu energiju, a u toj oblasti Republika Koreja je jedna od najjačih zemalja u svetu i mislim da možemo da sarađujemo i u tom sektoru, kao i u energetici uopšte, jer postoji zainteresovanost naših kompanija za srpsko tržište“, rekao je ambasador.

Na sastanku je razgovarano i o procesu energetske tranzicije, unapređenju energetske bezbednosti i nezavisnosti u gasnom sektoru, značaju modernizacije energetske infrastrukture, kao i uticaju krize na energetiku na globalnom nivou, navedeno je u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *