Nema restrikcije, ni odlaganja grejne sezone

Pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Zoran Ilić rekao je neće biti odlaganja početka grejne sezone, neće biti ni restikcija.

On je za TV Prva rekao da je sve je spremno što se tiče grejanja.

„Neće biti odlaganja početka grejne sezone, kao što neće biti ni restrikcija, o tome nismo razgovarali niti planirali“, rekao je on.

Dodao je da su preporuke koje je Ministarstvo predložilo apel i molba, a ne obaveze i odnose se i na javni sektor i na domaćinstva.

„Da svako u svom domenu uradi sve što može da smanji potrošnju električne i toplotne energije. Pitanje da li će vrtići, škole, bolnice imati struju i grejanje je besmisleno“ , rekao  je on.

Dodao je da su preporuke koje je Ministarstvo predložilo apel i molba, a ne obaveze i odnose se i na javni sektor i na domaćinstva.„

Da svako u svom domenu uradi sve što može da smanji potrošnju električne i toplotne energije. Pitanje da li će vrtići, škole, bolnice imati struju i grejanje je besmisleno“ , rekao je on.

Objasnio je da preporuke nisu obavezne mere, već molba da javne ustanove, preduzeća, lokalne samouprave naprave svoj plan uštede.

“ Sigurno je da komfor i bezbednost neće biti narušeni. Cilj je da probamo svi zajedno da budemo odgovorniji i solidarniji. To su sitnice koje mnogo znače, posebno kada govorimo o domaćinstvima koja će biti i nagrađena dodatno ukoliko potroše manje nego u istom periodu prošle godine“, rekao je on.

Ilić je poručio da nam je potrebna kultura štednje i drugačiji odnos prema energiji, pre svega električnoj.

“ Mi trošimo četiri puta više energije nego što je to prosek u državama EU i potrebno da promenimo svoj odnos prema energiji“, rekao je on i dodao da Ministarstvo pomaže i pomoći će subvencijama i za zamenu stolarije i za postavljanje solarnih panela.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *