Najviše izvozimo plastiku i hula-hop čarape!

Istraživanje projekta “Addiko 100 najvećih” je pokazalo da se iz Srbije najviše izvoze plastični proizvodi za transport i pakovanje robe, zatim hula – hop čarape, uključujući pletene naglavke bez đonova i one za vene.

Za ovim proizvodima slede sanduci, kutije, gajbe, doboši i slična drvena ambalaža za pakovanje.

Ovo su podaci do kojih je Addiko 100 najvećih došao detaljnom analizom svih pravnih subjekata u našoj zemlji, koji se bave nekom vrstom izvoza.

Ovaj regionalni privredni projekat ove godine je počeo rad i u Srbiji, nakon više od decenije aktivog učešća u stvaranju boljih uslova za male kompanije i promociji najuspešnijih primera poslovanja velikih korporacija na lokalnim tržištima Balkana.

Prema njihovim podacima, u Srbiji trenutno najbolje zarađuju izvoznici putničkih automobila,uključujući karavan, kombi i vozila za trke, zatim trgovci izolovanom žicom, kablovima i optičkim kablovima, dok za njima slede oni koji na stranim tržištima nude nove spoljne pneumatske gume.

Sveukupno gledano, u Srbiji 2.014 kompanija svake godine prodajom robe van granica naše zemlje
zaradi više od 100.000, a 6.561 preko 50.000 evra. Od toga čak 4.042 je izvozno zavisno, odnosno više od 30 odsto profita ostvaruje izvozom.

Najveća koncentracija izvoznika je u regionima Šumadije i zapadne Srbije, gde se ovom delatnošću bavi 1.185 kompanija, a zatim sledi beogradski region sa 1.167 i Vojvodina sa 1.134 kompanije.

Oni robu najčešće šalju u Evropu, Aziju i Severnu Ameriku, odnosno u Nemačku, Bosnu i Hercegovinu i Italiju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *