Na posao se sa prinudnih odmora vratilo oko 20.000 ljudi

Pomoćnik direktora za strateške analize PKS Bojan Stanić rekao je da se prema podacima Privredne komore, u Srbiji je zbog sprovođena mera u borbi protiv korona virusa u jednom trenutku bilo oko 125.000 radnika na prinudnim odmorima a sada se oko 20.000 njih vratilo na posao.

On je dodao da je oko 1,6 hiljada kompanija zbog mera u borbi protiv korona virusa moralo da obustavi proizvodnju ili je značajno smanji ali se sada trend polako menja.

Mere podrške privrede sa odlaganjem poreskih obaveza i direktnim davanjem minimalca automatski su pokrile oko 300.000 privrednih subjekata koji automatski ulaze u program a prijavilo se još oko 170.000 privrednika, rekao je on i dodao da se očekuje se da pravo po ovoj meri može iskorištiti još oko 135.000 privrednika.

Da bi postao operativan veći deo sume opredeljen po meri od 2,2 milijarde evra povoljnih kredita za održanje likvidnost kroz garantu šemu ostalo je još da se potpiše nekoliko dokumenata između poslovnih banaka i države, dodao je on za televiziju Pink.

„Konkurisanje za jako povoljne kredite za koje je opredeljeno ukupno 200 miliona evra preko Fonda za razvoj već je počelo“, rekao je on. Stanić je rekao da u meri u kojoj je to moguće treba stvoriti uslove da se ljudi u većem obim vrate na posao i proširiti funkcionisanje gradsko prevoza, razmisliti o aktiviranju međugradskog prevoza odnosno liberalizovati dobijanje dozvola.

Dodao je da se što pre teba omogućiti da prerađivačka industrija krene da radi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *