MMF i delegacija Srbije danas razgovaraju o povećanju državnih plata

Misija MMF-a boravi u Beogradu od 23. septembra,danas će se sastati sa delegacijom Srbije u Beogradu  povodom prvog razmatranja sprovođenja novog programa saradnje. Na stolu povećanje državnih plata.

O programu podrške Instrumenta za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument – PCI), kako je najavljeno iz Vlade Srbije, razgovaraće delegacija MMF koju predvodi Džejms Ruf sa predstavnici NBS i Vlade.

Misija MMF-a će boraviti u Srbiji do 4. oktobra, a danas će se sastati sa ministrom finansija Sinišom Malim. Narednih dana predviđeni su razgovori sa predstavnicima drugih ministarstava i Narodne banke Srbije.

Teme razgovora biće stanje u javnim finansijama i planiranje budžeta za 2019. godinu, kao i strukturne reforme. Na stolu je najvažniije pitanje za javnosti – koliko će porasti plate koje isplaćuje država.

Očekuje se da će biti usaglašeni stavovi predstavnika Vlade Srbije i MMF-a o povećanju penzija i plata u javnom sektoru.

MMF-a je jula ove godine Srbiji odobrio novi program saradnje (PCI) koji je savetodavne prirode, nazvana čuvarkuća, na period od 30 meseci.

Cilj progrаmа je, kako je tada saopšteno, održаvаnje mаkroekonomske i finаnsijske stаbilnosti i nаstаvаk strukturnih i institucionаlnih reformi zа podsticаnje bržeg i sveobuhvаtnog rаstа, stvаrаnjа novih rаdnih mestа i poboljšаnjа životnog stаndаrda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *