Memorandum za nabavku brzih vozova Srbija potpisala sa Kinom

Memorandum o razumevanju i saradnji kojim je postavljen osnov za potencijalnu nabavku putničkih vozova za brze pruge Srbija je zaključila sa kineskim partnerima.

Memorandumom, koji su potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i predstavnici Srbija voza, „China Railway International Co, LTD“ i „CRRC Corporation Limited“, dogovorena je saradnja i postavljen osnov za potencijalnu nabavku elektromotornih vozova za brzine od 200 kilometara na sat.

Odgovarajući vozovi biće potrebni Srbiji za putnički saobraćaja na budućoj pruzi za velike brzine Beograd Centar – Novi Sad – Subotica.

Svečanom potpisivanju u Vlade Srbije prisustvovala je ambasadorka NR Kine u Srbiji Čen Bo.

Ministar Momirović je istakao da memorandum predstavlja nastavak Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture iz 2009. godine.

„Poštujući čelično prijateljstvo između naše dve države i predsednika Aleksandra Vučića i Si Ðinpinga, uz zahvalnost za sve što Narodna Republika Kina čini za Srbiju, ovaj memorandum o razumevanju u vezi voznih sredstava predstavalja nastavak intenzivne saradnje sa Kinom“, rekao je Momirović.

Zahvalio je Kini na sveukupnoj podršci koju pruža na efikasnoj i pravovremenoj realizaciji transportnih infrastrukturnih projekata, koji se trenutno realizuju u Srbiji.

Ambasadorka Čen Bo istakla je da su i u uslovima pandemije kineska i srpska strana uložile velike napore kako bi projekat izgradnje deonica brze pruge u Srbiji neprekidno, normalno i stabilno napredovao.

„Prethodna dva meseca vidimo veoma veliki i konkretan napredak na gradilištu. Današnje potpisivanje otvara novi prostor naše saradnje u saobraćaju. Kina ima najrazvijeniju tehnologiju u proizvodnji brzih vozova i kineske kompanije su spremne da dele svoju visoku tehnologiju sa srpskim partnerima. I daju svoj doprinos ekonomskom razvoju Srbije“, rekla je ona.

Čen Bo je istakla da je potpisani dokument dobar početak saradnje u novoj godini između dve zemlje i dodala da je sigurna da će saradnja imati puno novih rezultata i uspeha.

„Danas je Badnji dan. Videli ste da smo veoma vredni i radimo tokom praznika. Želim svima srećan Božić, puno zdravlja i uspeha, i sve najbolje u novoj godini“, poručila je ona.

Saradnja dogovorena danas potpisanim memorandumom biće realizovana na principima komercijalnih odnosa, usklađenosti sa tehničkim specifikacijama interoperabilnosti i u skladu sa svim važećim domaćim i evropskim standardima i propisima.

Memorandum predviđa i mogućnost saradnje na uspostavljanju tehničkog centra za istraživanje i razvoj, centara za obuku i održavanje, kao i centra za proizvodnju železničkih vozila.

Saradnja će biti razvijana u skladu sa potrebama projekata i tržišnim potencijalima što će imati izuzetan značaj za razvoj železničkog saobraćaja u Srbiji i železničku prateću industriju u celini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *