Makedonija započinje pregovore o priključenju u NATO

Danas u Briselu Makedonija će zvanično započeti pregovore o članstvu u NATO, koji će se odvijati u trouglu Brisel – Skoplje – Atina.

Pregovori počinju iako u Sobranju nisu usvojene ustavne promene o promeni imena Makedonije u Republika Severna Makedonija, što je jedan od uslova za članstvo.

U makedonskom Sobranju danas je pauza nakon tri dana rasprave o ustavnim promenama, a poslanici i vlasti i opozicije zadržali su potpuno suprotstavljene stavove.

Rasprava će biti nastavljena sutra, kada se očekuje i glasanje.

Ova jednodnevna pauza u radu parlamenta je u makedonskim medijima protumačena kao vreme uzeto za poslednji pokušaj da vlast i opozicija ipak dođu do nekog dogovora koji bi obezbedio neophodnu dvotrećinsku većinu od ukupno 120 poslanika, prenosi Tanjug.

Nakon što su iz najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE najavili da napuštaju raspravu, izgledi da se obezbedi 81 poslanički glas čini se kao “nemoguća misija”, prenosi Tanjug.

Da je opozicija ostala čvrsto pri stavu da je za njih sporazum sa Grčkom neprihvatljiv jasno je i iz odgovora koji je lider VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski uputio juče američkom zvaničniku Vesu Mičelu.

Mickoski je, naime, Mičelu poručio da je za VMRO-DPMNE neprihvatljiv njegov zahtev da podrže Prespanski sporazum. Mičelu je poručio i da za propast Prespanskog sporazuma nije odgovorna opozicija, već vlada Zorana Zaeva.

Ovakav potez najveće opozicione stranke u Makedoniji usledio je svega dan nakon što je zvaničnik Stejt departmenta Ves Mičel pozvao lidera VMRO-DPMNE Hristijana Mickovskog da podrži ustavne promene zarad evroatlantskih integracija.

Makedonski premijer Zoran Zaev ranije je najavio da će, ukoliko parlament ne podrži sporazum sa Grčkom, raspisati vanredne parlamentarne izbore.

Istovremeno, u Atini se pažljivo analizira jučerašnja ostavka ministra spoljnih poslova Grčke Nikosa Kocijasa, koji je bio glavni pregovarač te zemlje u pripremi Prespanskog sporazuma o promeni imena Makedonije u Republika Severna Makedonija, a potom i njegov potpisnik.

Grčkipremijer Aleksis Ciprasje, međutim, juče poručio da zvanična Atina neće dopustiti da bivša jugoslovenska republika Makedonija bude članica ijedne međunarodne organizacije pod imnom “Republika Makedonija”.

Cipras je to rekao novinarima u Atini nakon što je prihvatio ostavku Kocijasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *