Jorgovanka Tabaković predložena za guvernera NBS

Jorgovanka Tabaković je ponovo predložena za guvernera Narodne banke Srbije .Predsednik Aleksandar Vučić ju je predložio a kao razloge za njen reizbor naveo je dosadašnje rezultate koje je postigla na toj funkciji, naročito kada je reč o očuvanju makroekonomske stabilizacije.

Kako se navodi u obrazloženju objavljenom na veb-sajtu parlamenta, inflacija je očuvana na prosečnom nivou od oko 2 odsto, što je u rangu najstabilnijih evropskih država, kamatne stope na kredite privredi i stanovništvu su snižene na najniži nivo, uspostavljena je i očuvana relativna stabilnost deviznog kursa prema evru…

Ističe se da su navedeni rezultati ostvareni uz odgovorno i efikasno korišćenje devizinih rezervi čiji nivo tokom ove godine iznosi više od 10 milijardi evra.

Takođe, kaže se da je u mandatu Jorgovanke Tabaković učešće problematičnih kredita smanjeno na najniži nivo, kao i da je ojačana otpornost banakrskog sektora na potencijalne šokove.

„Deo prikazanih rezultata pruža jemstvo da će Jorgovanka Tabaković i u narednom mandatu uspešno rukovoditi poslovima NBS i sarađivati sa ključnim akterima ekonomske politike u Srbiji“, navodi se u obrazloženju predloga.

Tabaković je na funkciju guvernera izabrana 6. avgusta 2012. godine na period od šest godina.

S obzirom da Jorgovanki Tabaković mandat ističe 6. avgusta 2018. godine, Skupštini Srbiji se predlaže da o tome raspravlja po hitnom postupku jer je neophodno da se na vreme obezbedi kontinuitet u radu NBS.

Poslanici će raspravu o izboru guvernera NBS započeti u utorak 12. juna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *