Između Srbije i V. Britanije potpisan trgovinski sporazum

Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji između Srbije i UK potpisale su ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu Šan Makleod,kojim se zadržava nivo saradnje u svim oblastima, kao i stepen trgovinske liberalizacije koji je postojao do 31. decembra 2020. godine, saopštilo je Ministarstvo trgovine.

Sporazumom, koji je potpisan 16. aprila u Palati Srbija, postavljen je novi pravni osnov za regulisanje bilateralne trgovine, koji je ranije bio definisan Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica i Srbije.

Obe strane izrazile su zadovoljstvo zbog uspešno okončanih pregovora i formalnog obezbeđivanja nastavka uspešne saradnje u političkoj i ekonomskoj sferi.

Ministarka Tatjana Matić istakla je da se Sporazumom o partnerstvu, trgovini i saradnji između Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva. zadržava nivo saradnje u svim oblastima, kao i stepen trgovinske liberalizacije koji je postojao do 31. decembra 2020. godine.

„Zaključenjem Sporazuma ne samo što je omogućeno vraćanje uobičajenim trgovinskim tokovima i stvaranju uslova za dalji rast međusobne trgovine u interesu obeju zemalja, kao i za dalja ulaganja, već su i dodatno učvršćeni tradicionalno dobri odnosi naših zemalja“, poručila je ministarka Matić.

Izrazila je očekivanje da će sa uspešnim sprovođenjem imunizacije protiv COVID -19 biti obnovljena i prethodno veoma razvijena turistička saradnja dve zemlje.

Ona je tom prilikom posebno zahvalila Ujedinjenom Kraljevstvu na razvojnoj pomoći koju je pružala Srbiji u prethodnom periodu.

Ambasadorka Makleod istakla je da uz ličnu podršku premijera Borisa Džonsona i predsednika Aleksandra Vučića, Ujedinjeno Kraljevstvo i Srbija zajedno rade na izgradnji snažnijih odnosa, usmerenih ka budućnosti. Uvećanje trgovine i investicija važan su deo te ambicije.

„Ovaj sporazum istovremeno potvrđuje našu zajedničku posvećenost bilateralnim odnosima i na praktičan način reguliše nesmetanu dvosmernu trgovinu, u interesu poslovnih ljudi i potrošača u obe naše države. Želim da čestitam pregovaračima u obe prestonice, na naporima koji su uložili“.

Kaže da se raduje stupanju tog sporazuma na snagu, nakon ispunjavanja svih parlamentarnih procedura.

„Takođe se radujem još većem broju britanskih kompanija i stručnjaka koji će dati dodatni podsticaj ekonomskom razvoju i napretku Srbije“, rekla je ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji.

Prvi privremeni bilateralni trgovinski ugovor Ujedinjeno Kraljevstvo i Srbija potpisale su u martu 1879. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *